Tandpriskollen - Reumatikerförbundet

Tandpriskollen

I dag lanserar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en tjänst som heter Tandpriskollen som underlättar för dig att välja prisvärd tandvård.

I Tandpriskollen finns uppgifter om priserna på nästan 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige. Det innebär prisuppgifter för nästintill samtliga tandvårdsmottagningar, såväl privata som offentliga, finns inlagda i tjänsten.

Priserna för exempelvis en rotfyllning varierar från 3 325 kronor på en mottagning i Skåne till 11 745 kronor i Stockholm. Ett annat exempel är installation av en krona. Här varierar priserna från 4 470 kronor på en mottagning i Skåne till 12 735 kronor i Västernorrland.

Reumatikerförbundet vet att det kan skilja flera tusenlappar mellan det högsta och lägsta priset för en tandvårdsbehandling. Vi välkomnar därför detta initiativ.

Ett tips är att vid nästa tandvårdsbesök notera vad för slags behandlingar tandläkaren rekommenderar att du gör. Sök sedan i Tandpriskollen hur den tandläkarens priser står sig jämfört med andra.

– Äntligen en möjlighet för alla att ta reda på faktiska priser, jämföra och därmed pressa kostnader. Många med kroniska sjukdomar äter många mediciner och har problem med tandhälsan, som gräver hål i såväl tänder som plånbok, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

För mer information, se Tandpriskollen.se

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng