Kost

Det är viktigt är att skapa kostvanor som innehåller en variation av näringsrika livsmedel och som passar dig under en längre tid.

Ett generellt tips är att äta regelbundet och låta frukt och grönsaker bli ett stående inslag i måltiderna. Enligt Livsmedelsverket bör vi få i oss minst 500 g frukt och grönsaker/dag. Detta motsvarar två till tre frukter samt två till tre rejäla nävar av grönsaker.

Att äta hälsosam mat är viktigt och bra för alla. Kroppen kan liknas vid en bil där maten är kroppens bränsle. Ju mer du gör av med, desto mer behöver du fylla på. Mellanmål kan vara positivt för att stilla hungern och hålla bort sötsuget mellan de stora måltiderna. Se till att ditt mellanmål bidrar till att du får i dig ditt dagliga behov av näringsämnen.

Portioner och proportioner

Ett verktyg du kan använda för att se till att ditt dagliga behov av olika näringsämnen täcks är tallriksmodellen. Tallriksmodellen består av tre delar:

  1. Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  2. Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  3. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter (protein).

Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre olika delarna, men den säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta – det avgör hunger och energibehovet.

Kom ihåg att det som du äter de flesta dagarna och oftast i veckan är det som spelar störst roll för helheten. Fokusera på kosten i stort och stirra dig inte blind på detaljer och specifika livsmedel.

Värt att lägga på minnet är också att du har ett ökat proteinbehov när du blir äldre. Snabb viktnedgång leder ofta till muskelförluster. Detta påverkar kroppen negativt på flera sätt. Upplever du att du har dessa besvär, ta gärna kontakt med dietist för personlig rådgivning.

Ta hjälp av en dietist

En dietist kan hjälpa dig att få kontroll på vad du äter och vad du behöver för kost. Du kan få överblick och verktyg för att hantera eventuella ohälsosamma matvanor, övervikt, ofrivillig viktnedgång, diabetes, höga blodfetter, högt blodtryck, undernäring, allergier, intoleranser eller olika mag-/tarmbesvär med mera.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng