Torr i munnen? Så sköter du om dina tänder! - Reumatikerförbundet

Torr i munnen? Så sköter du om dina tänder!

Det finns reumatiska diagnoser där ett av symptomen är att salivutsöndringen minskar kraftigt. Muntorrhet kan också orsakas av mediciner. Att alltid vara torr i munnen kan få besvärliga konsekvenser. Men det finns mycket du kan göra själv för att förebygga besvären, och kanske lite extra när det är varmt ute!

När den skyddande saliven minskar känns det inte bara obehagligt utan kan i sin tur orsaka skador på tänder, tandfästen och slemhinnor. Men väldigt mycket går att förebygga med god munhygien.

De klassiska tipsen för människor som lider av muntorrhet är att göra rent mellan tänderna, borsta tänderna två gånger om dagen med flourtandkräm, använda extra flour, smörja munnen med fuktgel eller vanlig matolja och gå regelbundet till tandläkaren. Idag finns det också en hel del hjälpmedel för munvård som kan passa reumatiker.

Fråga på ditt apotek efter munvinkelhållare som hjälper dig att hålla ut kinder och läppar så att du lättare ser och kommer åt när du ska rengöra tänderna. För dig som har svårt att greppa om saker så finns det förstorade grepp att köpa till tandborsten, mellanrumsborsten och tandtråden.

En eltandborste kan vara bra eftersom den så att säga jobbar på egen hand, och det finns extra lätta modeller. För dem som har problem med handleder och vridande rörelser är dubbeltandborsten ett bra alternativ till eltandborste. Dubbeltandborsten träs på tandraden och sedan löper den som på räls och borstar alla tandytor samtidigt. Sist men inte minst, om du börjar känna sveda, ömhet och värk så ska du söka vård tidigt. 

Trevlig sommar med en glad mun!

Källa: Reumatikervärlden 3/2019

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng