Din trapp, ett enkelt redskap för god hälsa!
Det kanske är svårt att tänka sig att gå i en trapp är träning, ja kanske inte som vi vanligen tänker oss vad träning är. Men att använda trappen som ett redskap har större effekt på vår hälsa än vad vi kan tro. Det bästa är att trappor finns över allt och är därför lätt att ta till när vi vill träna utan krångel.
Svenska Dagbladet har i dagarna publicerat en artikel med rubriken ”Överraskande stor effekt av trappgång – särskilt nedför” där man bland annat har intervjuat Mai-Lis Hellénius professor i hjärtkärlprevention med fokus på livsstil vid Karolinska Institutet.
En så till synes enkel aktivitet som att gå i trappen har nu forskningen kunnat visa har större hälsoeffekter än man tidigare trott. En stor nyckel till det positiva resultatet är att stora muskler i ben och inte minst sätet får jobba vid trappgång. Maj-Lis Hellénius förklarar i artikeln att det är i musklerna som bryter ner blodfetter och omsätter blodsocker. Vidare skapas proteiner som både påverkar vårt humör så att vi känner oss piggare och kan direkt verka smärtlindrande. Dessa proteiner ger även på längre sikt en antiinflammatorisk effekt.
Men gäller detta endast trappgång? Nej, inte alls, sådana här effekter får man förstås också med annan fysisk aktivitet och träning, men trappgång har visat sig vara extra effektivt just för att man använder de stora musklerna i benen.
“Exercise snacking” är ett uttryck som tas upp i samma artikel i Svenska Dagbladet. Med det menas att ”små munsbitar” av fysisk aktivitet och träning har positiva effekter på vår hälsa. WHO har därför myntat en slogan som lyder; ”Varje rörelse räknas (Every move counts)”.
Om du har tillgång till SvD kan du läsa den här.
Som med mycket annat så har nu trappgång har fått sin en egen dag vilket infaller 22 september. Här hittar du intresseorganisationen för trappträning.
Här kan du se ett webinarium från 2020 där Mai-Lis Hellenius föreläser om bland annat trappgång.
Trappans dag
Som fysioterapeut känns det hoppfullt att vi nu kommit så långt med vår kunskap att vi kan uppmuntra oss alla till vardaglig motion snarare än ”tokträning”. Tänk så fantastiskt att en trappa kan vara ett redskap för att förbättra vår hälsa.
Reumatikerförbundet vill bidra till att alla med reumatisk sjukdom får kunskap om hur man kan hantera sin sjukdom och leva ett så hälsosamt liv som möjligt trots en reumatisk diagnos. Därför har vi bland annat tagit fram kursen ”Träna med Rickard” för att du skall få extra pepp till fysisk aktivitet och träning i din vardag. Gå in på inloggad och bli en del av träningsgemenskapen.
Elin Löfberg
Fysioterapeut med specialistkompetens inom reumatologi
Reumatikerförbundet

Bli medlem!
Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till information om din diagnos och hur det är att leva med den. Du håller dig uppdaterad om den senaste forskningen och stödjer samtidigt arbetet med att förbättra villkoren för alla reumatiker. Du får varje år sex nummer av Reumatikervärlden.
Mer kunskap och andras erfarenheter hittar du på Inloggad – Reumatikerförbundets exklusiva webb bara för medlemmar! Här kan du ta del av bland annat träning och kosttips. Det kostar 250 kronor per år och ger dig en rad medlemsförmåner som Reumatikervärlden. Välkommen!