Uppdaterade rekommendationer

Svensk reumatologisk förening, SRF, har uppdaterat sina rekommendationer vad gäller vårdpersonal och patienter. Den viktigaste uppdateringen är den om vaccin och reumatiker.

”Alla patienter med reumatisk sjukdom kan vaccinera sig mot COVID-19. De vacciner som inom kort kommer att bli tillgängliga är inte levande vaccin. Eftersom reumatisk sjukdom och dess behandling inte i sig utgör en risk för svår COVID-19 är patienter med reumatisk sjukdom inte en prioriterad grupp. Däremot kan dessa patienter förstås vara i en riskgrupp pga andra faktorer, se Folkhälsomyndighetens hemsida.

”Vi rekommenderar att man som patient med reumatisk sjukdom vaccinerar sig.

”Patienter som behandlas med rituximab (Mabthera, Ritemvia, Rixathon och Ruxience) kan vaccineras 4 månader efter given behandling och behandlingen kan återupptas tidigast 2 veckor efter sista boosterdosen.”

Läs mer på: Vägledning för vårdpersonal och patienter med reumatologisk sjukdom angående utbrott av COVID-19 (Uppdaterad 2020-12-18)

Häromdagen publicerade vi en intervju med Meliha C Kapetanovic, professor i reumatologi och vaccinationsexpert, som har följt utvecklingen med de nya vaccinen. Läs gärna den också om du har några frågor kring det nya vaccinet. Reumatiker på vänt när nya vaccin mot covid-19 kommer

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du missar väl inget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Klicka på knappen och anmäl dig.

Välkommen!

Nej tack, en annan gång!