Uppdrag om ökad kunskap om riskgrupper

Vilka är riskgrupperna och hur ska skyddet runt dem stärkas? Den frågan önskar regeringen få svar på av Socialstyrelsen som fått ett uppdrag att identifiera särskilt utsatta riskgrupper. Reumatikerförbundet välkomnar initiativet, och de synpunkter som vi har på uppdraget har vi framfört i en skrivelse till socialdepartementet och till Socialstyrelsen.

De senaste veckorna har Reumatikerförbundet fått många mejl och samtal från oroliga medlemmar med sjukdomar i rörelseorganen. Flera arbetar inom vården eller andra yrken med många sociala kontakter, många står på läkemedel som dämpar immunförsvaret. De har alla en sak gemensamt, en oro för att insjukna i covid-19 och vad det skulle innebära. Den vanligaste frågan har under de senaste veckorna varit ”Tillhör jag en riskgrupp eller inte?”

Reumatikerförbundet vill att de som behöver ska få möjlighet att stanna hemma från arbetet under covid-19 epidemin (för att skyddas mot smitta) – med ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer om regeringens uppdrag.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng