Hem » Nyheter » Uppdrag om ökad kunskap om riskgrupper

Uppdrag om ökad kunskap om riskgrupper

Vilka är riskgrupperna och hur ska skyddet runt dem stärkas? Den frågan önskar regeringen få svar på av Socialstyrelsen som fått ett uppdrag att identifiera särskilt utsatta riskgrupper. Reumatikerförbundet välkomnar initiativet, och de synpunkter som vi har på uppdraget har vi framfört i en skrivelse till socialdepartementet och till Socialstyrelsen.

De senaste veckorna har Reumatikerförbundet fått många mejl och samtal från oroliga medlemmar med sjukdomar i rörelseorganen. Flera arbetar inom vården eller andra yrken med många sociala kontakter, många står på läkemedel som dämpar immunförsvaret. De har alla en sak gemensamt, en oro för att insjukna i covid-19 och vad det skulle innebära. Den vanligaste frågan har under de senaste veckorna varit ”Tillhör jag en riskgrupp eller inte?”

Reumatikerförbundet vill att de som behöver ska få möjlighet att stanna hemma från arbetet under covid-19 epidemin (för att skyddas mot smitta) – med ersättning från Försäkringskassan.

Läs mer om regeringens uppdrag.

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Facebook-kommentarer