Hem » Nyheter » Vad du äter kan ha betydelse för din knäartros

Vad du äter kan ha betydelse för din knäartros

Forskning kan ge svar på hur och vilken typ av kost som kan påverka knäartros. Det rapporterar nystartade Artrosportalen vid Lunds universitet. Närmare 5 000 personer i USA har under 15 år regelbundet studerats med hjälp av enkäter och artrosundersökningar.

Även om det kommer att behövas en mer kontrollerad klinisk studie, är ett intressant resultat att det verkar inte vara kaloriintaget som är det viktiga utan typen av kost som påverkar risken för knäartros.

Forskarna fann att personer som rapporterade ett högre inslag av så kallad “inflammatorisk kost” hade högre risk att utveckla knäartros jämfört med dem med lägre intag av sådan kost. Exempel på inflammatorisk kost är föda med mycket socker och transfetter. Transfetter finns naturligt i kött och mjölk men förekommer också i snabbmat då fetterna framställs industriellt vid härdning av oljor. Fetterna ökar det farliga kolesterolet i blodet och minskar det goda kolesterolet. Detta gäller både för naturligt och industriellt framställt transfett. 

Artrosportalen, Lunds universitet

Källa: Artrosportalen, Lunds universitet

Här finns studien att läsa: Inflammatory potential of diet and risk of incident knee osteoarthritis: a prospective cohort study

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.