"Vara aktiv går bra, men när jag varvar ned somnar jag" - Reumatikerförbundet

”Vara aktiv går bra, men när jag varvar ned somnar jag”

Madeleine Beermann fick diagnosen juvenil idiopatisk artrit när hon var fyra år gammal.

”Jag kan inte svara på hur trött jag egentligen är. För mig är det en typisk läkarfråga, ungefär som frågan om hur ont jag har. Jag vet inte det. Jag har alltid ont. För mig är ont normalt, min måttstock är satt ur spel. Antagligen är det likadant med tröttheten. Jag gillar heller inte att tänka på att jag skulle vara trött.

Min strategi är att strunta i att jag är trött, men jag kan inte svara på hur jag gör. Jag vill göra det jag tycker är roligt och jag går på av ren envishet. Jag tycker om att åka skidor, vara i fjällen, segla och klättra i berg. Jag tycker livet är för roligt för att låta bli. Jag får också energi av att träffa vänner, så jag planerar medvetet in det i kalendern. Jag har en proppfull kalender – jag pluggar, jobbar, är ordförande för Unga Reumatiker och är engagerad i flera andra föreningar. Jag för­söker att få till en dags återhämtning ibland, men kommer det något roligt i vägen då ryker den dagen direkt.

Jag är allmänt väldigt glad av mig. Ibland tror jag att jag kanske är konstant övertrött, så att jag skrattar mycket och tycker det mesta är roligt.

Egentligen tycker jag det är lättare att hantera tröttheten när man håller sig igång och kanske är det därför jag är så aktiv. Jag har svårare att hantera trötthet när jag gör sådant som får mig att varva ned, som att plugga. Då får jag ganska snart svårt att koncentrera mig och sedan faller ögonen ihop.

Mitt trick är att tillåta en tupplur på högst 20 minuter. Jag ser till att den inte blir längre genom larm i mobiltelefonen. När larmet går reser jag mig upp, rör lite på mig och pluggar vidare.

När ögonen faller ihop igen tar jag en ny kort tupplur och sätter nytt mobillarm.

Det är inte ovanligt att jag tar två till tre sådana här tupplurar om jag pluggar en eftermiddag. Jag har märkt att det inte stör min nattsömn. Men det kräver stor självdisciplin att plugga, somna och sedan vakna för att plugga vidare.”

Berättat för Annika Lund

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #1, 2016

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng