Det kan också handla om att mejlet uppmanar dig till att hjälpa till med inköp eller annan tjänst. Vi har fått in att det även används [email protected] vilket då alltså är ett falskt epostmeddelande. Reumatikerförbundet använder alltid reumatiker.se.

Så här skyddar du dig:

  • Granska avsändaren: Kontrollera noga avsändaradressen. Bedrägerimejl kan komma från adresser som liknar legitima företag, men med små avvikelser. (Klicka på avsändarens namn för att visa den fullständiga e-postadressen och se om den stämmer överens med företagets officiella domän, t.ex. noreply@företag.com istället för noreply@företag.xyz.)
  • Var vaksam på länkar och bilagor: Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden utan att först kontrollera var de leder. Håll muspekaren över länken för att se den faktiska webbadressen. Öppna heller inte bilagor om du misstänker bedrägeri.
  • Svara inte: Om du misstänker bedrägeri svara inte på e-postmeddelandet. Om du råkat svara, byt ditt lösenord för säkerhetsskull.
  • Sök efter språkfel: Phishing-mejl innehåller ofta stavfel, grammatiska fel eller ovanligt språkbruk.
  • Lämna aldrig ut känslig information eller genomför köp: Seriösa företag ber dig aldrig om lösenord eller bankuppgifter via e-post.


Se exempel ovan på ett bedrägeriförsök. Stinas adress är inte alls den som står bredvid namnet. Det gäller att vara uppmärksam!