Lasse Holm tar sikte på sandgropen i slutet av den röda löparbanan. På TV4:s event tränar och tävlar programledare, artister och meteorologer sida vid sida med stora friidrottsstjärnor på Stadion i Stockholm. Året är 1995 och han jobbar som programledare för ”Sikta mot stjärnorna”. Vinnarskallen sätter in. När det är Lasse Holms tur att hoppa längdhopp springer han som en galning. Flyger i luften. Känner hur det krasar i knät när han landar i sanden.

– Jag kände att där var det något som gick sönder. Jag hade en idrottsskada i knät sedan tidigare och har ramlat en hel del i svarta pister i Österrike och USA, säger Lasse Holm.

Han fördes akut till Karolinska sjukhuset. Röntgenbilderna visade att det inte fanns något brosk kvar över huvud taget på ena sidan av höger knä. Tiden efter längdhoppet smärtar knät ordentligt och han kan inte längre vara fysiskt aktiv.

– Jag har alltid varit idrottsintresserad och åkt skidor, spelat golf och joggat. Det var frustrerande att helt plötsligt bli handikappad och ha ont. ”Du har två val”, sade ortopeden. ”Operera knät eller träna som en galning för att bygga upp det.”

Lasse Holm kände en oro kring en eventuell operation, han tänkte att oskuret är bäst. ”Men hur ska jag bibehålla mitt aktiva liv?” undrade han. En fysioterapeut gav honom rådet att stretcha med ett gummiband och att träna mycket.

En ny fas i livet började. På landstället, en bondgård vid norra delen av Vättern, byggde Lasse Holm ett hemmagym i logen med motionscykel, roddmaskin och balansbräda. I Stockholm tränade han i lägenheten och på gym. Han läste på om artros, googlade rätt på träningsprogram och köpte träningsappar. Han tänkte: ”Jag ska fixa det här! Jag ger träningen en rejäl chans och går det inte får jag väl operera.”

Det blev ett halvår med flitig rehabilitering. Sedan kunde Lasse Holm långsamt börja belasta knät igen, som successivt blev bättre och bättre. Så småningom kunde han småjogga några kilometer i skogen och gå en golfrunda.

Lasse Holm

Ålder: 77 år. Diagnos: Artros. Gör: Artist, programledare, låtskrivare och producent. Bor: Stockholm. Familj: Frun Kerstin, hunden Heidi, barnen Peter och Paula och barnbarnen Eszter, 8, Vilmar, 11, Clara, 16 och Alva, 19. Intressen: Hunden, golf och träning.

– I dag funkar mitt knä oftast utmärkt och hjälper mig att utföra saker jag älskar. Golfen är min passion, den innehåller kamratskap, spänning, naturupplevelser och koncentration. Jag älskar också mina hundpromenader i skog och mark

Han är också noga med sin kost, berättar han. Men så har det inte alltid varit. I mitten av 1980-talet är Lasse Holm en hitmaskin. Han jobbar som konsult åt Bert Karlsson och jagar ständigt nya hitlåtar. Han pendlar mellan Göteborg, Stockholm och Skara och lever ett slarvigt liv. Han bor i studion i perioder. Röker. Dricker. Slänger i sig hamburgare och pizza. Sprutar ur sig låtar som ”Främling” och ”Bra vibrationer”. Vinner Melodifestivalen fem gånger och får in 70 låtar på Svensktoppen.

Så kommer yrseln. Han blir kallsvettig och får hjärtklappning.

– Det var obehagligt, på den tiden fanns inte uttrycket ”att gå in i väggen”, men jag tror att jag var nära att göra det, säger han.

Lasse Holm gjorde en helomvändning. I stället för två koppar kaffe och fyra cigaretter till lunch började han ta sig tid att äta bra mat. Han lärde sig att älska vällagade rätter med bra råvaror, slutade röka och prioriterade bort onödig stress.

– Jag började må bra, fick nya krafter och tog den tid som krävdes för att göra de rätta sakerna.

I dag börjar Lasse Holm varje morgon med en drink på morot, rödbeta, apelsin, äpple, broccoli och ingefära. Han och hustrun Kerstin bor till och från i Spanien och där har han lärt sig att älska medelhavskost med mycket grönsaker och sallader.

På senare år har Lasse Holm anlitat en personlig tränare som gett honom ett träningsprogram som han kör två till tre gånger i veckan. Det går även att göra hemma i lägenheten i Stockholm, eftersom han inte vill gå till gymmet under pandemin. Då jobbar han igenom höft, knän, rygg och axlar. Gör situps, armhävningar och balansövningar.

– Jag brukar köra plankan i två, tre minuter, och sådana här som jag kallar för ass-to-the-grass, knäböjningar, de är bra för att bygga upp lårmusklerna som håller upp knä och knäled.

Träningspasset avslutas med en hundpromenad eller en tur på löpbandet eller motionscykeln.

2015 kom Lasse Holm med självbiografin ”En hel massa Lasse” (Bokfabriken), skriven tillsammans med Claes-Allan Lundin, och en show med samma namn. I föreställningen sjunger han och berättar anekdoter om folkkära artister som han har jobbat med. (Just nu är föreställningen pausad på grund av corona, reds anm.)

– Showen har varit underbar, jag kör mina egna låtar och har ett grymt band. Det är bara hits och folk kan sjunga med i 80 procent av sångerna. När jag skickar ut micken i publiken och alla sjunger med, det ger en euforisk glädje!

När vi hörs på telefon har Lasse Holm precis varit ute på långpromenad med Kerstin och hunden Heidi, en whippet som han beskriver som en riktig raket och en stor glädje. Tillsammans leker de i skogen. Lasse Holm håller fast Heidi medan Kerstin springer iväg och gömmer sig bland träden 500 meter bort.– Sedan släpper jag Heidi och säger ”Ta matte!”, då kan vi få se den här vovven springa 50–60 kilometer i timmen, det är en upplevelse!

Efter intervjun ska han ladda inför en 18-hålsrunda på Knivsta herrgård.

– Ibland undrar jag hur sjutton det kunde bli så här bra? Jag är lyckligt lottad som har lyckats bygga upp mitt knä. Jag har fått mitt aktiva liv tillbaka. 

Text: Jennie Aquilonius

Foto: Fredrik Bankler

Ur: Reumatikervärlden 6/2021