Vilka fick medel? Reumatikerförbundets medel tilldelades forskare i början av karriären liksom etablerade professorer. Mer erfarna forskare beviljades oftare medel, men för de få nyligen disputerade forskarna kan stödet från Reumatikerförbundet bidra till att dra i gång en forskarkarriär.

Var bedrivs forskningen? Reumatikerförbundet stöttar forskning runt om i Sverige. Den största andelen beviljade projekt bedrivs i Stockholm (27 projekt), men även många forskare från Göteborg (18 projekt) och Lund (17 projekt) beviljades medel i årets utdelning. Reumatologisk forskning bedrivs i hela landet och Reumatikerförbundet stöttade även forskning i Dalarna, Halmstad, Linköping, Umeå och Uppsala.

Vilka områden forskas det om? Rörelseorganens sjukdomar omfattar många diagnoser, och det återspeglas i de projekt som beviljades forskningsmedel. Cirka 15 diagnosområden representerades i årets utdelning, varav reumatoid artrit (RA) var den vanligaste.

Särskilda satsningar Reumatikerförbundet har flera gånger haft särskilda satsningar på vissa forskningsområden, bland annat smärta, artros och rehabilitering. I nästa särskilda satsning är är förbundets medlemmar med och väljer ut ett forskningsområde.

Flera möjligheter att skänka pengarDen som vill bidra till forskningen kan skänka en gåva via Swish, sms eller plus/bankgiro. Som givare kan man välja att ge en engångsgåva direkt eller bli månadsgivare och ge en gåva regelbundet varje månad. Man kan också skänka en minnesgåva, högtidsgåva eller testamentera pengar eller tillgångar till Reumatikerförbundet.

Testemente
Testamenterade tillgångar är en mycket viktig och stor del av de gåvor som ges till Reumatikerförbundet. Genom att testamentera till Reumatikerförbundet får förbundet ett ovärderligt stöd för arbetet med att sprida kunskap, påverka politiker och beslutsfattare och bidra till forskningen. En nyhet är förbundets samarbete med juristbyrån Lawly. Genom detta samarbete kan givaren enkelt gå från en god tanke till en god handling. Man kan skriva testamente direkt på förbundets hemsida och vara trygg med att förbundet förvaltar gåvan enligt givarens önskemål. Mer information finns här: Testamentera

Hur garanterar förbundet att alla pengar som skänks till forskningsverksamhet verkligen används till det?

Gåvorna avsätts på ett särskilt konto från vilket forskningsverksamheten finansieras. Att så sker granskas av förbundets externa och auktoriserade revisorer. Dessutom har Reumatikerförbundet 90-konton och följer Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för att få ha dessa konton. Det innebär bland annat att våra insamlingskostnader och administrativa kostnader kopplade till insamlingen inte får överstiga 25 procent av de totala insamlade medlen.

Redovisning av insamlade medel, kostnader, ändamålsanvända medel och utdelade forskningsmedel sker i Reumatikerförbundets verksamhetsberättelse och årsredovisning. Återrapportering sker även via hemsidan, nyhetsbrev direkt till givare och i medlemstidningen Reumatikervärlden. Reumatikerförbundet är också medlem i branschorganisationen Giva Sverige och följer Giva Sveriges kvalitetskod. All insamling tar naturligtvis hänsyn till gällande regleringar i EU:s dataskyddsförordning och i marknadsföringslagen.

Vad kostar forskning?

Text: Monica Persson och Catharina Bergsten

Bilder: Adobe stock

Ur Forskningsrapporten 2024 – här hittar du den senaste och alla våra forskningsrapporter