Helena är professor i reumatologi och överläkare vid reumatologkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Ett av målen för den Internationella AS- dagen är att öka den allmänna kunskapsnivån om ankolyserande spondylit.

Varför är det viktigt?

AS är en av de vanligaste reumatiska inflammatoriska sjukdomarna men patienterna går ofta ganska lång tid utan diagnos. Därför är det viktigt att öka kunskapsnivån om sjukdomen i samhället så att personer med symtom tydande på AS söker vård, undersöks och utreds i tidigt skede av sjukdomen.   

Ge oss tre goda exempel på lovande forskning inom AS!

– Då tänker jag först på forskningen om metoder för att bidra till att minska den diagnostiska fördröjningen av AS. Idag kan vi med magnetkameraundersökning tidigt upptäcka inflammation vid leder men vi har svårt att avgöra om det är på grund av AS/axSpA. Metoden har god sensitivitet men sämre specificitet och detta behöver förbättras.

– Studier som undersöker i vilken omfattning som behandling med läkemedel bromsar sjukdomsprogress av skelettet i ryggen/kotpelaren utöver att ha god symtomlindrande effekt.

– Ett annat forskningsområde som har direkt patientnytta, här och nu, är validering av ett hälsorelaterat livskvalitetinstrument för axSpA. Med det kan vi exempelvis följa hur patienten upplever att behandling påverkar hens livskvalitet. På reumatologen på Sahlgrenska prövar vi nu att arbeta med ASAS Health Index* som är ett internationellt index framtaget just för bedömning av hälsorelaterad livskvalitet vid AS, tillskillnad från andra index som inte är AS-specifika.

– Ett fjärde spännande forskningsområde är forskningen för att hitta biomarkörer som gör att vi kan se vilka personer med AS som har en högre risk för att utveckla svår sjukdom. Utifrån det kan vi intensifiera och försöka skräddarsy behandlingen för att motverka sjukdomsutvecklingen.  

Hur ser du på den närmaste framtiden inom forskning och behandling av ankolyserande spondylit?

– Kunskapen om AS ökar hela tiden. På senare tid har axial SpA och AS dragit till sig ett stort forskningsintresse. Samtidigt bli allt fler läkemedel tillgängliga för behandling av AS.

– Nu hoppas jag att forskningen fortsätter med samma höga intensitet för så att vi lär oss mer om sjukdomen och att prognosen kan förbättras framöver.

Stort tack för samtalet!

Text av: Henrik Mannerstråle.

*Assessment of SpondyloArthritis international Society (ASAS): Länk

Helena Forsblad d’Elia

Professor i reumatologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Helena bedriver framför allt kliniskt inriktad forskning och även viss registerrelaterad och translationell forskning. Studierna är inriktade på att söka efter faktorer som har betydelse för utveckling av reumatisk sjukdom, i synnerhet axial spondylartrit (ax-SpA), sjukdomens allvarlighetsgrad, samsjuklighet och hur sjukdomen påverkar patienternas leverne. (Text och bild: Göteborg universitet)

Ankyloserande Spondylit (AS), ibland kallad Bechterews sjukdom eller pelvosspondylit är en inflammatorisk sjukdom i bäcken- och ryggleder som drabbar ungefär 0,5 procent av befolkningen. Träning och fysisk aktivitet är viktigt för de som har AS. Läs mer om sjukdomen här!

Forskningsprojekt som drivs av Helena och som Reumatikerförbundet stödjer: Forskningsprojekt