Katrin står på bryggan och tårarna rinner. Det kalla, mörka vattnet rör sig i små vågor därnedanför. Snön ligger vit över stranden. Kroppen är stel och trött. Klockan är sju på morgonen. Allt känns tungt.

”Jag vill inte bada”, säger hon med svag röst.
”Du behöver inte bada”, svarar hennes man.
”Jo, det är nu jag behöver det som mest”, säger hon, samlar mental styrka och tar av sig badrocken. Hon tar tag i stegen, klädd i baddräkt, badskor, mössa och handskar. Kroppen får först en chock av kylan i vattnet. Hon gör två snabba utandningar, känner hur kroppen lugnar sig. Blundar. Känslan av närvaro ökar, huvudet blir tomt.

Efter några minuter infinner sig en darrande känsla i läpparna – signalen att det är dags att gå upp. Hon byter om och dricker te. Endorfinerna rusar, liksom blodet som sätter fart för att värma upp kroppen. Hon känner sig pigg och lugn, stelheten är som bortblåst.

– Jag hoppar i som en gammal tant och kommer upp 40 år yngre, säger Katrin Lemming Thulin.

Hon kallbadar tre till fyra gånger i veckan. Det får stelheten och smärtan att försvinna i några timmar. Över hennes tomt forsar en svart bäck, omgiven av skog. Här badar hon gärna tidigt på morgonen tillsammans med sin man eller en granne. Det finns också gott om sjöar och tjärnar kring huset, som ligger på landet utanför Göteborg. Räcker inte tiden till bad blir det en kalldusch där kroppens värkande delar får extra uppmärksamhet. Hon jobbar i Varberg och Halmstad och klämmer gärna in ett dopp på lunchen eller efter jobbet.

– Jag har alltid badväskan packad i bilen. Så fort jag åker någonstans försöker jag se om det finns hav eller någon sjö i närheten.

Katrin har alltid varit intresserad av hälsa och älskat vattenaktiviteter som bad och dykning. När hon hörde talas om kallbad väcktes nyfikenheten och efter det första badet i september 2019 var hon fast. Drygt ett halvår senare, under en skidresa i Italien med familjen, började Katrin känna sig konstig. Väl hemma igen sprängde smärtan i händer och armar. Hon kunde knappt gå i trappan, än mindre ta sig ner till bäcken, men lindrade värken genom att låta händer och armar vila i en balja med kallt vatten.

– Jag blev rädd, jag visste inte varför det gjorde så vansinnigt ont.

Efter flera besök på vårdcentralen fångade någon upp att det måste vara reaktiv artrit, ledinflammation som uppstår efter en bakterieinfektion. Läkaren skrev ut kortison och smärtan minskade till en hanterbar nivå. Katrin Lemming Thulin började bada nästan varje dag.

Reumatologen utreder fortfarande om det handlar om reaktiv artrit eller någon annan sjukdom. De har pratat om kallbaden.

– Reumatologen säger egentligen ingenting om dem, hon vill ha vetenskapligt belägg för allting, men hon är glad att de hjälper mig.

I dag vandrar smärtan i kroppen. Rör sig mest mellan händer och knän. Stelheten är värst. Sedan 20 år tillbaka har hon också haft ont i rygg och höfter på grund av försvagade diskar i ryggraden.

Katrin undersöker vad kroppen mår bra av. Hittills har träning och kallbad haft bäst effekt. Hon tränar mellan fyra och fem dagar i veckan, det blir allt från löpning till golf och längdskidor – gärna med ett bad som avslutning.

– Det hjälper såklart att röra på sig, men kallbad har en mer kraftfull effekt och den håller i sig längre.

Det finns studier som tyder på att kyla kan hjälpa mot smärta. En studie med tusen kallbadare i Finland visade bland annat att 36 procent upplevde att baden minskade deras värk. I Finland används också kryoterapi vid reumatism. Det är en behandling där man under ett par minuter befinner sig i ett rum med en temperatur på minus 110 grader. Enligt den finska docenten Pirkko Huttunen tycks kalla bad ha samma effekt.

Katrin och en kollega har också gjort en egen studie med över tusen personer, som sammanställs nu.

– Vi har fått många svar från människor med reumatism, skador och andra sjukdomar som lindrar sin smärta tillfälligt genom kallbad.

Hon berättar att forskning också visar att det goda, bruna fettet aktiveras när vi badar kallt.

– Det bruna fettet hjälper kroppen att hålla sig varm och ökar ämnesomsättningen.

Hon upplever även att hon är friskare, har varit förkyld en gång sedan sitt första kallbad – och hon är mindre frusen. Hon berättar att hon ständigt går och skruvar ner elementen.

Ibland badar hon tillsammans med en badgrupp som samlas klockan sju på torsdagsmorgnarna för att bada och dricka kaffe tillsammans. Hon startade gruppen tillsammans med en kollega efter en jobbresa till Stockholm. Katrin ville kallbada och frågade både taxichaufförer och hotellreceptionister om badplatser. Det här var före kallbaden blev en stor trend, och alla tittade på henne som om hon inte var klok. Det behövdes en karta över kallbadsplatser. Hon och kollegan startade hemsidan Kallbad.nu med badkarta, information om kallbad, kurser, event och badgrupper.

– Det är härligt att träffa personer som jag aldrig hade träffat annars och utmana oss själva tillsammans.

Men det bästa är baden med maken och grannen i sagobäcken på tomten.

Katrin Lemming Thulin

Ålder: 49.

Diagnos: Fick först diagnosen reaktiv artrit, men är under utredning.

Gör: Kommunikationschef på Hallands Hamnar.

Bor: I Lerum utanför Göteborg.

Familj: Maken Patrik, de har två barn var och en labradoodle-valp.

Intressen: Kallbad, umgås med familj och vänner samt all form av träning – från golf till längdskidor.

– Jag gillar att sitta på botten eller en stege och känna vad som händer i kroppen. För mig är det en typ av meditation. Det här är den bästa hälsometod jag någonsin har träffat på, jag kommer att hålla i den så länge jag lever.

Katrin Lemming Thulins kallbadstips

• Värm upp kroppen inifrån och ut innan badet. Gå en promenad eller träna så att du är lite varm.

• Lägg fram handduk och kläder i den ordning du kommer att använda dem när du kommer upp. Då behöver du inte stå i badkläder och leta efter saker.

• Se till att du vet var och hur du ska ta dig upp ur vattnet.

• Bada där du bottnar.

• Bada helst tillsammans med någon annan.

• Försök ta kontroll över andningen.

Andas ut, ge dig själv, om det går, 20 lugna andetag, så att kroppen får komma ner i varv och acklimatisera sig till kylan.

• Gå i lugnt och stilla, utan att skynda.

• Håll koll på tiden. Du behöver vara i några minuter för att få effekt, men pressa dig inte att vara i länge. Släpp prestationen och hitta ditt eget sätt att bada.

• Var inte i för länge och utmana inte dina gränser. Det kan leda till hypotermi, ett tillstånd av kraftig nedkylning som kan vara farligt.

• Drick något varmt efteråt.

• Bada inte om du har högt blodtryck eller hjärtfel.

Text: Jennie Aquilonius

Foto: Fredrik Bankler

Ur: Reumatikervärlden 6/2021