Mellan den första och sista maj anordnar den ideella organisationen Walk AS One en kampanj, Walk Your A.S. Off, där de uppmanar alla som vill och kan att promenera för att uppmärksamma diagnosen ankyloserande spondylit (AS). På organisationens kampanjsida kan tusentals deltagare från hela världen registrera sina steg . Målet är att de samlade stegen ska räcka hela vägen till Mars!

Du kan delta som individ eller som ett lag med flera kamrater.

Registrerar dig gör du här. (OBS-sidan är på engelska).

Du kan sedan följa utvecklingen mot målet på kampanjsidan hela månaden ut.

Varför Mars?

Walk AS One har genomfört vandringskampanjer förut och redan nått till månen (virtuellt). Men det långsiktiga målet är planeten Mars som ligger 316 miljarder steg bort. De beräknar att det kommer att ta totalt tio år att nå ända fram. Tio år är också den globala genomsnittstiden för att få sin diagnos ställd om man har AS, så målet är symboliskt.

Även i Sverige tar det många år från de första symtomen till ställd diagnos. Detta kan leda till bestående men och sammanväxta leder. Därför är det viktigt att skapa uppmärksamhet kring sjukdomen och verka för att diagnoserna ställs så tidigt som möjligt, vilket Reumatikerförbundet kontinuerligt arbetar med.

Varför maj?

Lördagen den 7 maj är internationella AS-dagen, "World AS Day" då man uppmärksammar AS och de närmast besläktade sjukdomarna världen över. Kampanjen Walk Your A.S. Off hjälper samtidigt till att förstärka budskapet. Reumatikerförbundet kommer också att uppmärksamma dagen här på hemsidan och i sociala medier.

Om du inte orkar gå...

…Swisha en gåva till Reumatikerförbundet!


Om du vill swisha en gåva på 50 kronor till där det bäst behövs kan du scanna in QR-koden med din swish-app.

50 kronor till där det bäst behövs!

Vill du ge ett annat belopp eller skänka till annat ändamål klicka här.