Komma vidare av egen kraft
Reumatikerförbundets kurs Mål, mod och mening vänder sig till personer som lever med en kronisk reumatisk sjukdom och innehåller tips och förslag på hur man kan jobba med sin egen hälsa genom att sätta upp mätbara och realistiska mål.
– Utbildningen är en ögonöppnare på så många plan, inte minst kring sin egen sjukdom och sin roll i den. Vad kan jag göra i mitt liv för att underlätta för mig själv? Genom att sätta mål utifrån sig själv kan man hitta styrka, kraft och insikter att komma vidare, säger Pia Lennberg, andre vice ordförande i Reumatikerförbundet.
Pia Lennberg har både gått kursen och varit handledare och vet hur livet kan vändas upp och ner när man får en reumatisk diagnos. Oavsett om man är nyinsjuknad, mitt i eller haft sjukdomen länge kan man bli stärkt av att få nya verktyg och metoder för att hantera livet, tror hon.
– Att ta kontroll över sitt liv är alltid värdefullt, oavsett om man är vilse i sin nya situation eller har levt med sjukdomen ett tag och kanske fastnat i beteenden eller tankesätt. Att känna att det är jag som styr, inte min sjukdom, tror jag är stärkande för alla. Att sätta upp mål, eller kontrakt med sig själv, kan hjälpa en att låsa upp nya vanor eller tankesätt som ger stort värde i livet – i det lilla och det stora.
Det behöver inte vara några stora mål, utan man utgår helt från sig själv och sina förutsättningar, säger Pia Lennberg.
– Alla är olika och man kan aldrig jämföra sig med någon annan. När man sätter mål utgår man från sig själv – det kan vara allt från att man vill lyckas gå en kort promenad eller sköta sin matlagning på egen hand till att bestiga ett berg. Låt inte din nuvarande situation strypa ambitionen. Ditt långsiktiga mål formulerar vad du vill kunna göra i en inte alltför avlägsen framtid.
Det finns oftast många olika vägar att nå fram till målet, naturliga etapper och steg på vägen, förklarar Pia Lennberg.
– Vill du till exempel klara av att gå till matbutiken och handla själv kan du börja med korta rundor, kanske bara runt huset första gången. Vill du träffa nya människor kan du börja med att ta reda på vad det finns för aktiviteter eller föreningar som intresserar dig. Stegen på vägen är delmål för att nå ditt långsiktiga mål. Tillsammans bildar de din plan för hur du ska arbeta framåt med din hälsa.
Kursen är webbaserad och kan göras individuellt eller i grupp. Den är uppdelad i olika avsnitt som går igenom allt från målsättning och måluppfyllelse, kortsiktig plan, även kallat kontrakt och checklista för att kontrollera att man tänkt på de viktigaste förutsättningarna för att lyckas. Varje del innehåller alltid egen reflektion, något som Pia Lennberg framhåller som särskilt viktigt, och tipsar om att starta en cirkel i lokalföreningen.
– Det kan vara givande att lyssna till andra och dela med sig av sina egna erfarenheter, att få reflektera kring hur det var när man blev sjuk, hur det var innan och hur man vill att det ska bli. Att formulera de här sakerna högt, inför andra, kan hjälpa en att hitta fler svar och insikter än om man sitter på sin egen kammare. Och man kan få enormt mycket stöd och tips av varandra.
Så formulerar du ett kontrakt
En kortsiktig plan – kontrakt – anger de delmål som du tror dig kunna uppnå inom en eller två veckor. Sätt upp det någonstans där du ser det varje dag. Är kontraktet välskrivet och realistiskt är det oftast inte särskilt svårt att fullfölja.
1. Vad vill du uppnå? Bestäm vad du ska göra den här veckan, exempelvis börja promenera. Det bör vara något du verkligen vill göra och som stämmer överens med ditt långsiktiga mål.
2. Planera exakt vad du ska göra genom att svara på frågorna: Hur mycket? (till exempel hur lång promenad), när? (till exempel på morgonen) och hur ofta? (till exempel tre morgnar i veckan). Det är viktigt att vara så konkret som möjligt.
3. Går det att uppnå? När kontraktet är klart, kontrollera då hur säker du är på att uppnå kontraktet på en skala mellan 0–10. Blir det under 5? Formulera om kontraktet. Det är viktigt att få känna att man lyckas, välj hellre nya delmål än att ge upp.
Mål Mod & Mening
Kursen vänder sig till dig som lever med en kronisk reumatisk sjukdom och erbjuder praktiska tips för att förbättra hälsan genom att sätta upp mätbara och realistiska mål.
Ur: Reumatikervärlden #5 - 2024
Text: Therese Johansson