Överlista smärtan - boktips
I boken förklaras lättförståeligt vad som händer i hjärnan när tillfällig smärta övergår till långvarig smärta. Hur smärtan biter sig fast i hjärnan och hur det påverkar dig, med allt från trötthet, koncentrations- och sömnsvårigheter, minskad sexlust, till att den sprider sig till nya områden i kroppen.
Då ska du sluta leta efter orsakerna till smärtan. Det riskerar bara att leda till att du behandlar, kanske till och med opererar, saker som inte är orsak till din smärta, vilket är ganska vanligt bland de patienter Ahlbeck möter. Du ska istället koncentrera dig på att arbeta och leva med din långvariga smärta, för att ge dig själv ökad livslust, social- och fysisk förmåga, trots smärtan.
Boken har verkligen fått mig att förstå vikten av att röra sig när man har ont, om smärtan är utredd vill säga, så att man vet att det inte är något farligt. Ja man ska till och med gärna göra sådana rörelser som gör ont, eller som man tror ska göra ont, och som man därför undviker. Genom att exponera sig mot de rörelserna kan man bli av med sina eventuella tvångstankar.
Ahlbeck förklarar mycket pedagogiskt, med bra exempel på patienter som han själv haft, hur man ska få bästa långvariga effekt av fysisk aktivitet och läkemedel, liksom av hur man ska undvika risker för biverkningar och beroende av alla de olika läkemedel som finns. Här fastnade jag särskilt för hans förmaning om att sluta ta sådant som man inte riktigt känner hjälper, men som man tar ändå av slentrian.
Jag gillade hur boken varvade teori med patientexempel. Inte minst var författaren Carin Hjulström egna berättelse som är både stark och lärorikt, en verklig inspiration.
Det som är lite jobbigt att ta till sig är att det inte finns några genvägar när man har långvarig smärta. Det finns inga quick fixes. Man måste lära sig att leva med sin smärta, acceptera den, ta den ständiga kampen och fortsätta att motionera så gott man kan, i de former som klarar av, genom att pröva sig fram med olika läkemedel och livsstilsförändringar, helst i samråd med sitt vårdteam, om man har ett.
Text: Henrik Mannerstråle
Gunilla Göran, styrelsemedlem i Reumatikerförbundet, medverkar i boken och berättar om sin resa med fibromyalgi och smärta.
Se den öppna föreläsningen
Vill du köpa boken? Den finns som storpocket bland annat på Adlibris.