Adult Stills sjukdom

Vem drabbas

Adult Stills sjukdom drabbar båda könen lika och oftast yngre personer mellan 16-35 år.

Symtom

En eller flera dagliga febertoppar med temperaturer som ofta går upp emot 39-40 grader. Tiden mellan topparna är ofta feberfri. Febern håller i sig i flera veckor men oftast utan andra infektionssymtom. Förr eller senare i förloppet uppstår led- och muskelsmärtor, trötthet och ofta också millimeterstora rosa utslag över mage, överarmar och lår. Lymfknutor runt om i kroppen svullnar upp. Även mjälte och lever kan förstoras. Magsmärtor är vanliga. En del drabbas även av inflammationer i lung- och/eller hjärtsäck.

Behandling

Behandlingen går främst ut på att minska inflammation och smärta i lederna. Acetylsalicylsyra utgör basbehandlingen. Ibland används också kortison och antireumatiska läkemedel.

Mer information

Sjukdomen kan i vissa fall ha ett mer allvarligt förlopp med svåra feberperioder och angrepp på inre organ. Det är framför allt njurar eller hjärta som drabbas. Inflammerade leder kan ge bestående funktionsnedsättning.

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Du missar väl inget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Klicka på knappen och anmäl dig.

Välkommen!

Nej tack, en annan gång!