Kawasakis sjukdom drabbar främst små barn. Sjukdomen ger hög feber, kramper och hudutslag. Akut finns det risk för inflammation i hjärtat.
Behandlas med intravenöst immunglobulin i kombination med acetylsalicylsyra.
Vem drabbas
Kawasakis sjukdom är ovanlig och drabbar främst små barn under 2 år, men också barn upp till 11 års ålder. Ungefär 7 av 100 000 barn under 5 år drabbas av Kawasakis sjukdom.
Symtom
Sjukdomen ger långvarig feber, mer än fyra dagar, ofta med toppar upp mot 40 grader och ibland förenat med kramper. Den ger också röda slemhinnor i bland annat munnen, samt hudutslag på handflator och fotsulor som därefter svullnar upp och börjar fjälla.
I akutskedet uppstår ofta även inflammation i hjärtat som måste behandlas. Risken med sjukdomen är att blodkärlen som försörjer hjärtat, de så kallade kranskärlen, drabbas av inflammation. Det kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.
Behandling
Sjukdomen behandlas med intravenöst immunglobulin i kombination med acetylsalicylsyra och ibland kortison.
Har du frågor om vaccin och covid-19?
Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.
Vi rekommenderar dig att läsa uppdaterad information om vad som gäller just nu på:
Krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten.
För dig som lever med en reumatisk sjukdom har Svensk Reumatologisk Förening de senaste riktlinjerna som du kan läsa här: SRF:s rekommendationer. (5 april, PDF)
Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt.
Mer information hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se
Lär dig hur genom Reumatikerförbundets digitala kurs i egenvårdshantering.
Förbättra din hälsa själv med mätbara och realistiska mål!