Myofaciellt smärtsyndrom är en form av fibromyalgi som drabbar en del av kroppen. I den drabbade kroppsdelen känns molande smärta med utstrålning och pirrningar. Behandlingen består av smärtlindring och sjukgymnastik.
Vem drabbas
Myofasciellt smärtsyndrom drabbar främst kvinnor.
Symtom
Detta är en form av fibromyalgi som istället för att drabba hela kroppen ger symtom mer lokalt. Det kan handla om att bara en axel och tillhörande arm drabbas.
Symtomen är molande smärta med utstrålning. Det finns ofta inslag av pirrningar och funktionsnedsättning i området.
Så här ställs diagnosen
För att ställa diagnosen krävs att några kriterier uppfylls. Bland annat undersöks så kallade muskelband under huden. Det är ett spänt område som, vid tryck, ska dra ihop sig så att en ryckning syns på hudytan. Muskeln ska också ha en minskad rörlighet och göra ont.
Behandling
Behandlingen av sjukdomen är smärtlindring och sjukgymnastik. Sätts behandling in tidigt så är chansen att bli helt frisk väldigt stor. Ibland kommer återfall men även dessa kan snabbt gå över med behandling.
Mer information
Myofaciellt smärtsyndrom tillhör gruppen mjukdelsreumatiska tillstånd.
Har du frågor om vaccin och covid-19?
Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.
Vi rekommenderar dig att läsa uppdaterad information om vad som gäller just nu på:
Krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten.
För dig som lever med en reumatisk sjukdom har Svensk Reumatologisk Förening de senaste riktlinjerna som du kan läsa här: SRF:s rekommendationer. (5 april, PDF)
Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt.
Mer information hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se
Lär dig hur genom Reumatikerförbundets digitala kurs i egenvårdshantering.
Förbättra din hälsa själv med mätbara och realistiska mål!