Lotta Håkansson på DN Debatt: Låt oss få behålla de läkemedel som fungerar! - Reumatikerförbundet

Lotta Håkansson på DN Debatt: Låt oss få behålla de läkemedel som fungerar!

Fotograf: Erik Lundback

Det är orimligt att reumatiker ska behöva byta ut biologiska läkemedel mot liknande preparat flera gånger, bara för att spara pengar. Om byten ändå sker måste det även framöver vara den behandlande läkaren som i samråd med patienten beslutar om detta – inte apoteken.

Det skriver förbundsordförande Lotta Håkansson på DN Debatt, tillsammans med Jon Thorkell Einarsson, ordförande för Svensk Reumatologisk Förening (SRF), med anledning av Läkemedelsverkets delredovisning om så kallade switchar i vården.

Läs hela debattartikeln här!

1 reaktion på ”Lotta Håkansson på DN Debatt: Låt oss få behålla de läkemedel som fungerar!”

  1. Chriztina Zoldell

    Jag har RA sedan c:a 20 år tillbaka. Är kvinna, nu 73 år. Fick till o börja med Metrotexat som förstörde min lever efter några år så är numera levertransplanterad, håret tappade jag också. Vägrade ta Metrotexat vidare och fick Enbrel som fungerade mer än utmärkt i nästan 10 år. Blev sedan swichad till Benepali som skulle vara samma sak, men det var det inte alls. För det första så hjälpte den inte så reumatismen kom tillbaka och för det andra så fick jag stora otäcka sår på kroppen, mest buken, benen och armarna och de läkte inte. De såg ut som om man nypt ihop huden till en krater, mycket smärtsamt. Jag fick då gå tillbaka till Enbrel, men då fungerade den inte längre och den började bryta ner mina trombocyter så jag var nere på transfusionsnivå och jag var tvungen att sluta med den.
    Numera tar jag Orencia som fungerar utmärkt, fast inte lika fantastiskt som Enbrel. Har problem med händer o fötter o har fått 2 helproteser på knäna. Aldrig mer biosimilarer säger jag, Benepali har nästan förstört mitt liv. Har varit medlem i R-förbundet hela min sjukdomstid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng