Min berättelse

Har du en berättelse du vill dela?

Var med och sprid kunskap om hur det är att leva med en reumatisk sjukdom. Använd hashtaggarna #minberättelse #reumatikerförbundet på Instagram. Du kan också kontakta oss och bli en av våra reumatikerstjärnor som hjälper genom att dela med sig av sina liv!

Min berättelse

”Jag var långt under ytan”
28 juni 2024

”Jag var långt under ytan”

Katarina Järvborn har levt med aggressiv JIA sedan hon var 12 år. Idag coachar hon personal i förskolan och privatpersoner i mental träning.

Webbredaktör

Spelade trots smärtan – i 40 år
9 april 2024

Spelade trots smärtan – i 40 år

I fyra decennier har tonerna från Kari Sjöstrands saxofon skänkt glädje och livslust åt publik och fans i både Europa och USA. Som musiker, tonsättare, lyrikskrivare och konsertarrangör har hon vigt sitt liv åt att skapa och sprida musik, ända sedan hon upptäckte jazzen i tonåren. Nästan lika länge har hon burit på en smärtsam hemlighet – aggressiv reumatoid artrit (RA).

Webbredaktör

Min berättelse - Jenny Jägerfeld
27 mars 2024

Min berättelse - Jenny Jägerfeld

Reumatismen har påverkat flera livsavgörande beslut för författaren Jenny Jägerfeld. Idag har hon fått distans till sin sjukdom – och är kanske redo att skriva om den.

Webbredaktör

Min berättelse - Karin Huzell
3 mars 2023

Min berättelse - Karin Huzell

Karin Huzell Granath har två reumatiska diagnoser: Sjögrens syndrom och Systemisk skleros. De ger olika mer eller mindre svåra symptom, men det som besvärar henne allra mest är fötterna.

Min berättelse - Fatima Lövgren
13 januari 2023

Min berättelse - Fatima Lövgren

Precis som hos många andra reumatiker började Fatima Lövgrens smärta i händerna. Fingrarna blev stela och gjorde ont. Värken spred sig sedan i kroppen och snart fick hon svårt att gå, men eftersom smärtan och problemen kom succesivt trodde Fatima att det berodde på träningsvärk.

Min berättelse - Juan Holmner
8 december 2022

Min berättelse - Juan Holmner

När Juan Holmners fru Monica blev sjuk 2007 kretsade samtalen mellan makarna nästan hela tiden kring sjukdom. Juan var orolig: Hur mådde Monica? Hur kändes det i kroppen? Frös hon?

Min berättelse - Reijo Lundell
9 november 2022

Min berättelse - Reijo Lundell

Reijo Lundell var mitt uppe i ett arbetspass som sjuksköterska på regionsjukhuset i Trollhättan när han märkte att det var något fel på hans arm. Han skulle plocka ner antibiotika från en hylla för att ge till en patient, men kroppen hindrade honom från att sträcka upp den till rätt hylla. Efter några försök fick han be en kollega om hjälp.

Min berättelse - Yvonne Ehn
22 september 2022

Min berättelse - Yvonne Ehn

För Yvonne Ehn har ledgångsreumatismen inneburit smärta var på en nivå som kan verka outhärdlig. Men diagnosen har också gjort att hon vill blicka framåt – och att hon vågade satsa på sin dröm att skriva.

Min berättelse – Gustav Larsson Borg
31 augusti 2022

Min berättelse – Gustav Larsson Borg

När Gustav Larsson Borgs dotter Vera en morgon berättade att hon alltid har ont i fingrarna när hon vaknar trodde han inte att det fanns något att oroa sig för. Han hade själv samma problem och förklarade att det var normalt och att ha ont eller vara stel i kroppen innan den kommit i gång.

Kroppslig och själslig smärta hänger ihop
2 augusti 2022

Kroppslig och själslig smärta hänger ihop

Gunilla Göran upplevde länge att hon inte kunde beskriva smärtan som plågade kroppen. Diagnosen fibromyalgi gav henne en plattform att stå på och ord för det som inte syns.

Min berättelse - Ulrika Toft Hansen
26 maj 2022

Min berättelse - Ulrika Toft Hansen

Tidigare handbollsproffset Ulrika Toft Hansen trodde att karriären var över när hon fick reumatism. Men efter att hon börjat experimentera med kost och träning tog hon sig tillbaka till toppen – och kunde själv bestämma när det var dags att lägga handbollsskorna på hyllan.

Min berättelse - Kenth Ottosson
28 april 2022

Min berättelse - Kenth Ottosson

En dag kunde femårige Kenth Ottosson inte lyfta sina armar på grund av stelhet och smärta. Hans föräldrar blev oroliga och kontaktade sjukvården som konstaterade att han drabbats av reumatism. Det var i mitten av 1950-talet då sjukvården trodde att sjukdomen botades bäst genom sängläge, vilket resulterade i långa sjukhusvistelser för Kenth.

Min berättelse - Sandra Hansson
13 april 2022

Min berättelse - Sandra Hansson

Redan som barn visade Sandra Hansson tecken på reumatism, men läkarna trodde att hennes problem berodde på tonårsproblem och det tog tio år för henne att få sin diagnos.

Min berättelse - Kerstin Grentzelius
17 mars 2022

Min berättelse - Kerstin Grentzelius

Sjuksköterskan Kerstin Grentzelius lärde sina patienter att ta sprutor – men när hon själv drabbades av AS vägrade hon i två år att ta sina egna. I stället fick dåvarande kollegorna hjälpa henne. I dag har hon lärt sig hur hon ska gå hand i hand med sin sjukdom.

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.