Eva Klingberg, ansvarig för en ny studie, berättar att det är just de olika sjukdomsmekansimerna som gör att sjukdomarna är intressanta att jämföra. - I vår långtidsstudie ska vi undersöka skillnaderna genom att parallellt följa patienter med nydebuterad RA och PsA. Någon liknande jämförelse har tidigare inte gjorts, säger hon.

Även patienter med etablerad psoriasis kommer att ingå i projektet. Forskarna ska studera sjukdomsförlopp, behandlingssvar, samsjuklighet, biomarkörer, tidiga röntgenförändringar och hälsorelaterad livskvalitet. 

- Dessutom gör vi en kvalitativ intervjustudie för att få ökad kunskap om hur personer med nydiagnostiserad reumatisk ledsjukdom hanterar sin sjukdom och klarar sin vardag, och vilka livsomställningar som sjukdomen medför under det första året efter diagnos, säger Eva Klingberg. De studiecentra som deltar i projektet är Sahlgrenska i Göteborg samt reumatologmottagningarna i Skövde och Borås. Patienter med nydiagnostiserad RA respektive PsA från dessa mottagningar erbjuds att delta, medan patienter med psoriasis endast inkluderas från hudkliniken på Sahlgrenska. 

Efter den första undersökningen sker uppföljande undersökningar med identisk datainsamling efter ett, tre, fem och tio år. Datainsamlingen omfattar bland annat resultat från kroppsundersökning inklusive leder, hud och EKG, resultat från direktanalyser av rutinprover, deltagarnas svar på enkäter med frågor om sjukdomsaktivitet, samsjuklighet, socioekonomi, levnadsvanor och hälsorelaterad livskvalitet samt röntgen.


Nyttan för patienten

Studien är unik i och med att den omfattar en patientgrupp där personer med såväl nydebuterad RA som PsA och psoriasis ingår. Detta möjliggör jämförelser mellan sjukdomarna och bidrar till att klargöra om olika fynd i studien är specifika för någon av diagnoserna eller mer generellt kopplade till reumatisk sjukdom.

- Studien kommer att bidra med ny kunskap om biomarkörer, röntgenförändringar, sjukdomsutveckling, livsomställningar och påverkan på livskvalitet vid tidig artritsjukdom. Målet är att den nya kunskapen ska kunna användas för att förbättra vården, säger Eva Klingberg.

Som exempel nämner hon att det kanske kan bli möjligt att identifiera de patienter med psoriasis som löper hög risk att utveckla PsA.

- En annan förhoppning är att nya röntgenmetoder ska kunna utvecklas, som är mer känsliga för mindre förändringar. Då skulle man tidigare kunna upptäcka en ledförstörande sjukdom, säger Eva Klingberg.


Vad betyder Reumatikerförbundets stöd för dig i din forskning?

- Det är väldigt värdefullt för forskargruppen, exempelvis bidrar det till att finansiera en forskningssjuksköterska på vår kliniska forskningsavdelning. Det är också roligt att känna stöd från förbundet och att ha ett bra samarbete med en forskningspartner.

Eva Klingberg

Titel: Docent Göteborgs universitet, universitetssjukhusöverläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Forskning: GÖTHA - Västra GÖTalandsregionens Hud och Artrit studie

Anslag: 75 000 kr

Drivkraft: ”Det är att förbättra vården för personer med reumatisk sjukdom, men sedan är det också väldigt roliga och intressanta arbetsuppgifter man har som forskare. Det är helt enkelt kul, det är lustdrivet! Jag läste medicin på 80-talet och började jobba inom reumatologin 1999 och då kunde man nästan inte göra någonting åt de här sjukdomarna. Under mitt arbetsliv har det skett en enorm utveckling och nu kan vi göra sådant vi bara kunde drömma om för 25 år sedan. Det är fantastiskt att ha fått vara med om de medicinska framstegen.


Text: Catharina Bergsten

Ur: Forskningsrapporten 2024/2025

Vill du veta mer om RA och PsA?

Har du frågor?

Kontakta [email protected]

Läs hela rapporten

Forskningsrapporten 2024 som e-tidning