Grundbehandlingen vid artros är artrosskola, antingen på plats i primärvården eller digitalt. Men även om många patienter ordineras att genomgå artrosskola visar forskning att behandlingen är påtagligt underutnyttjad. Som mest erbjuds den till en av tre personer med artros. - En del står till och med på väntelista för operation utan att ha blivit erbjudna artrsoskola. Men varför det är så vet vi inte. Det är också känt att män deltar mer sällan än kvinnor, säger Eva Ekvall Hansson, som är ansvarig för studien.

Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och utvärdera en personcentrerad artrosskola för grundbehandling av artros i Sverige.

- Vi börjar med en kvalitativ studie där vi undersöker vilka behov personer med artros har när det gäller stöd för att lära sig leva med artros och kunna leva det liv man önskar, trots den kroniska sjukdomen. Utifrån de här resultaten vill vi utveckla den nya artrosskolan, berättar Eva Ekvall Hansson.

I ett tredje steg ska forskarna utvärdera om det är möjligt att genomföra en randomiserad, kontrollerad studie av effekten av deltagande i den nyutvecklade personcentrerade artrosskolan.


Nyttan för patienten

Eftersom den nya artrosskolan innebär att varje individ skräddarsyr innehållet efter sina egna behov och preferenser, tror Eva Ekvall Hansson att fler kan lockas att delta. 

- Olika människor har olika behov av information. Vissa springer marathon och får artros och andra motionerar inte alls och får samma besvär. En del jobbar, andra gör det inte, några har mycket förkunskap om exempelvis träning medan andra inte har det. Den nuvarande artrosskolan är lite som att vi bara skulle sälja storlek 38 i skor. Den passar helt enkelt inte alla, förklarar hon.

De som ingår i projektets fokusgrupper ska hjälpa till att ta fram den nya skolan. Exempel på innehåll som kan individandanpassas är just informationen. Den som arbetar kan behöva information om hur artros kan påverka arbetsförmågan eller hur arbetsplatsen kan anpassas, en annan kanske behöver nya matlagningskunskaper för att kunna gå ned i vikt.

- Det blir ett samskapande projekt. Vad behöver jag veta för att mitt liv ska fungera när jag har en kronisk sjukdom? Och om jag inte blir bättre efter den här artrosskolan, vad gör jag då? All information ska finnas samlad så att individen lätt kan gå vidare, i fall det är så att man har hittat artrosskolan på nätet och ännu inte har en diagnos från fysioterapeut eller läkare, säger Eva Ekvall Hansson.  


Vad betyder Reumatikerförbundets stöd för dig i din forskning?

- Det betyder att det här projektet kan starta! De första fokusgrupperna drar igång hösten 2024

Eva Ekvall Hansson

Titel: Professor i fysioterapi, Lunds Universitet

Forskning: Framtidens artrosbehandling – kostnadsfri öppen nätkurs för alla (Mooc)

Anslag: 100 000 kr

Drivkraft: ”Jag har jobbat många år som fysioterapeut och framför allt i primärvården, och det är patientmötena som drivit mig in i forskningen. Jag tror att vi kan göra det här med artrosskolan så mycket bättre. Det gäller att hitta rätt sammanhang för individen och kommunicera rätt, då blir patienten mycket mer motiverad.”

Text: Catharina Bergsten

Ur: Forskningsrapporten 2024/2025

Vill du läsa mer om artros?

Har du frågor?

Kontakta [email protected]

Läs hela rapporten

Forskningsrapporten 2024 som e-tidning

Att leva med artros

Gå Reumatikerförbundets kurs "Att leva med artros".

Artros påverkar mycket i vår vardag. Därför har vi glädjen att presentera digitalt informationsmaterial där du som har artros eller du som vill lära dig mera om diagnosen kan inhämta kunskap.