I veckan gick Tetra Pak ut och berättade att de fått ett flertal förpackningar certifierade som Easy to use av Reumatikerförbundet. För att uppfylla EU direktiv så har Tetra Pak gjort om förpackningar och har då också tänkt in tillgänglighetsperspektivet. Enligt EU:s nya direktiv om engångsplast (SUP, Single-Use Plastic) ska alla engångsdryckesbehållare tillverkade med plast ha korkar och lock som sitter fast i förpackningen. Syftet är att minska plast i naturen och främja den cirkulära ekonomin.

”Vi är väldigt glada över att alla våra förpackningar med fastsatta korkar som testats har godkänts och certifierats. Tetra Pak har en lång historia med fokus på användarvänlig design. Det är av största vikt att alla våra produkter är enkla och smidiga att använda, och det gynnar samtliga konsumenter, inte enbart personer med nedsatt handfunktion”, säger Elizabeth Anderberg, Communication Director North Europe på Tetra Pak i pressreleasen.

Stina Nordström, generalsekreterare på Reumatikerförbundet, säger:

”Vårt arbete med Easy to use-testerna visar hur viktig det är att göra rätt från början. Med det arbetssättet skulle många produkter kunna bli mer lättillgängliga och användbara för fler. En stor och växande grupp i samhället – inte bara personer med reumatiska diagnoser – har stora problem med svåröppnade förpackningar. Vi ser mycket positivt på att företag som Tetra Pak anstränger sig för att utveckla lätthanterliga produkter och vi hoppas såklart att de blir fler.”

Tetra Pak har också intervjuat Ann-Charlotte Posner som under många år varit med och testat förpackningar för Reumatikerförbundets räkning i många år.

”Jag har svårt att greppa och stora problem med finmotoriken. För att öppna olika produkter får jag ofta ta hjälp av tänderna, och jag får använda muskelstyrkan i hela kroppen. Det är vanligt att jag måste be om hjälp.”


Foto: Privat

Läs hela pressmeddelandet här!