Kampanjen syftar till att sprida insikten att reumatiska sjukdomar kan drabba alla, oavsett ålder eller kön. Texten i annonsen utgår från vad Blossom själv berättar här:

Hur har din reumatiska sjukdom (Polymalgia Reumatika) påverkat dig fysiskt?

Min sjukdom har såklart påverkat mig på alla tänkbara sätt. Eftersom jag jobbar med träning och rörelse har det varit oerhört tufft att inte kunna använda kroppen som man är van vid. Det blev en lång sjukskrivning, först till 100 procent och sedan 50 procent.

Tack vare kortisonbehandlingen kunde jag ju börja komma igång lite försiktigt igen, men fick ta det väldigt försiktigt. Det var så lätt att få vad jag kallar ”baksmälla”. Nästan som en utmattning om jag tog i för hårt. Jag kunde max träna 15-20 min och det är först nu, 2 år senare som jag kan köra ett pass på en timme.

Hur har du påverkats själsligt och socialt?

Det tog hårt på psyket också. Orkade definitivt inte med så mycket umgänge. Drog mig undan och ville mest sova. Jag har ju haft utmattningsdepression tidigare och tyckte jag hamnade i det ”träsket” igen. Även om medicineringen gjorde mig bättre så tyckte jag inte det var så kul att vara ute bland folk när man är helt svullen av kortisonet.
Fåfängt kanske, men sant. Även om jag hellre var uppsvälld alla dagar i veckan än att ha ont.

Har du känt av något stigma eller ifrågasättande från din omgivning?

Nej, jag har inte stött på någon ifrågasättning förutom av försäkringskassan förstås. Mycket av den lilla kraft man har går åt till att tjafsa med dem.

Vad har reumatismen betytt för din självbild och dina ambitioner?

Muskelreumatismen ingick såklart inte i min självbild. Jag har ju haft värk i kroppen så länge jag kan minnas av alla möjliga anledningar. Jag tyckte det räckte med diskbråck, artros, meniskskador mm. Rehabträning har i princip alltid varit en del av min träning.

Men detta var ju något annat. Dessutom något jag aldrig hört talas om tidigare. Det ska ju dock verka ut över tid. Men det kan ta flera år. Jag har fått tagga ner på mina ambitioner. Jag behöver mer tid för återhämtning och kan inte köra på som jag gjort tidigare. Jag har förlikat mig med det. Men det är inte alltid lätt.

Tycker du att Reumatikerförbundet är viktigt och i så fall hur då?

Självklart är det viktigt med Reumatikerförbundet. Där finns mycket information, stöd och expertis. Det är alltid viktigt att veta att man inte är ensam.
Ensam är INTE stark.


Läs mer om polymyalgia reumatika (PMR) här