– Jag insåg att jag inte är min smärta. Det blev en vändpunkt.

En traumatisk barndom med skam, skuld, självhat och hopplöshet. Kronisk smärta från nervskador i ryggen, artros, fibromyalgi och ledskador. Men också långvarig mental ohälsa, med kronisk depression och självmordstankar.

För Staffan Portin, föreläsare, mindfulnessinstruktör och författare, har smärtan varit en följeslagare hela livet. Men det fanns en tid då han kunde vara aktiv – tills allt rasade samman.

– Jag hade stora ambitioner och var väldigt aktiv inom idrott och i arbetslivet, men min hälsa blev gradvis sämre. Vården hade prövat all form av medicinering, behandling och terapi utan resultat när jag till sist fick beskedet att ingenting mer fanns att göra. Vid 43 års ålder tvingades jag acceptera sjukpension. Jag var då helt utslagen, sängliggande hemma eller på sjukhus.

Staffan Portin hade sådana fysiska och psykiska smärtor att det kändes som att han var på väg att förlora förståndet. Han föll ner i ett svart hål och började se döden som sin enda utväg. Men när han en dag var på väg att förverkliga den återkommande tanken om att avsluta sitt liv, fick han en omvälvande insikt som senare kom att förändra livet.

– Jag insåg plötsligt att det är möjligt att förhålla mig till mig själv, mina upplevelser och min omgivning på ett medkännande och accepterande sätt. Jag såg att det fanns en hel värld bakom min mur av självhat. Jag kunde också uppleva att jag inte är min smärta och att jag bara behöver känna smärta en sekund i taget. Jag överväldigades av en livslust och mod att möta mig själv och min verklighet.

Det var först ett par år senare som han kom i kontakt med begreppet mindfulness och insåg att det motsvarade det han upplevt i sin mörkaste stund. I dag är han utbildad instruktör i bland annat mindfulnessbaserad kognitiv terapi, mindfulnessbaserad stressreduktion och medicinsk qigong.

– Det var en märkligt bekräftande känsla när jag upptäckte att det fanns ett namn på det som till stora delar liknade min upplevelse. Jag gjorde sedan dagliga övningar i mindfulness, qigong och yoga som förstärkte mina mentala verktyg för att förhålla mig till min smärta och mig själv på ett mer konstruktivt sätt.

I boken ”Du är inte din smärta – ett bättre liv med mindfulness” vill han visa hur man med regelbundna övningar kan påverka sitt förhållningssätt till smärtan och sig själv.

– Jag har hållit fast vid de dagliga övningarna i 15 års tid och de har verkligen hjälpt mig. I dag vill jag hjälpa andra, och boken är min utsträckta hand. Jag vill erbjuda hopp och verktyg för att hitta nya befriande förhållningssätt till långvarig fysisk och psykisk smärta för att därigenom minska lidandet och öka livskvaliteten.

På vilket sätt har mindfulness hjälpt dig?

– Jag har gått från att vara ett sängliggande vårdpaket till att leva ett aktivt och innehållsrikt liv. Jag har fått en andra chans i livet. Men det har inte kommit lätt. Mindfulness kräver regelbunden träning för att ge resultat. Det tar tid och tålamod att förändra invanda tankemönster. Men varje sekund jag övar mindfulness för mig i rätt riktning.

Är smärtan helt borta nu?

– Nej, den finns alltid där, men det är numera jag och inte smärtan som är chef i mitt liv. Den mest naturliga instinkten är ju att vilja fly från smärtan, att distansera sig från den. Men nu gör jag tvärtom. Jag vänder mig mot smärtan och lär mig att leva med den. När jag inte försöker trycka undan den blir jag också mer öppen för allt det fina som också finns i tillvaron.

Vad är det viktigaste du lärt dig om smärthantering genom åren?

– Jag har lärt mig att smärtan i sig inte är farlig och att jag inte behöver ta den så personligt riktad mot just mig – smärtan har inget eget medvetande. Ju mer jag lär känna mig själv och min smärta, desto lättare är det att leva med den.

På frågan om han möter några fördomar eller myter kring mindfulness är svaret ”ja, oändliga”. Flum eller quick fix-metod för harmoni är vanliga missuppfattningar som han möter på sina föreläsningar.

– Många tror att mindfulness är en viss aktivitet som ger avslappning, typ titta på solnedgången. Eller så tror man det är att uppnå ett speciellt sinnestillstånd, eller att trycka undan sina tankar. Men mindfulness är ett mentalt förhållningssätt som vi kan använda i varje sekund – i allt vad vi gör och med allt vad vi känner. En ökad närvaro ger nya möjligheter och större frihet att välja våra reaktioner.

Tips för att lyckas bli mer närvarande i nuet?

– Köp min bok och gör övningarna som finns där! Tio till tjugo minuters träning varje dag är mycket bättre än en timme en gång i veckan. Är du trött eller har bråttom, stanna upp och fokusera två minuter på kroppens naturliga andetag. Det har du oftast både tid och ork med. Nuet finns alltid där – allt som behövs är en mental skiftning.

Staffan Portin

Ålder: 60 år.

Familj: Fru, tre vuxna barn och tre barnbarn.

Diagnos: Fibromyalgi och artros.

Förening: Skellefteå fibromyalgiförening.

Ur: Reumatikervärlden #2- 2025

Text: Therese Johansson

Foto: Privat

Medlemserbjudande

Som medlem i Reumatikerförbundet betalar du 249 kr för boken istället för ordinarie pris på 319 kr.

Logga in på Mina sidor och beställ här!