Forskarna vill också lära sig mer om samsjuklighet vid systemiska vaskuliter. Det är oklart varför systemiska vaskuliter uppstår, men troligen är samspelet mellan genetiska och miljömässiga faktorer viktigt.

Forskargruppen har tillgång till data om stora patientgrupper med systemiska vaskuliter samt data om läkemedelsanvändning och miljöfaktorer. Tanken är att utröna om det finns relevanta samband. Men forskarna ska också undersöka förekomsten och konsekvenserna av viss samsjuklighet hos patienter som har en särskild typ av vaskulit, nämligen ANCA-associerade vaskuliter (AAV). Samsjuklighet kan till exempel vara hjärtarytmier, sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar, som exempelvis sköldkörtelsjukdom, benskörhet och viss lungsjukdom (särskilt lungfibros).

- Vi vill studera variabler som kan förutsäga hur en sjukdom kan utveckla sig. Det kan till exempel vara patientens ålder, kön eller nivå på antikroppar. Men vi vill även se hur många som får allvarliga återfall vid AAV under en viss tid samt studera dödsorsaker hos patienter med vaskulit jämfört med matchade kontrollpersoner i den övriga svenska befolkningen, säger Aladdin Mohammad, ansvarig för forskningsstudien.

Samsjuklighet orsakade av systemiska vaskuliter eller av sjukdomens behandling är något som påverkar både patienternas livskvalitet och hälso- och sjukvårdens resurser.

- Projektet kommer att använda data om patientgrupper från Lund och Linköping. Genom att koppla samman dessa med forsknings- och kvalitativa hälsovårdsdatabaser, inklusive Region Skånes register, läkemedelsregister och kvalitetsregistret SWEDEHEART, kommer patienter som diagnostiserats med samsjukligheter att identifieras. Kliniska data och laboratoriedata kommer vi att samla in från patientjournaler, berättar Aladdin Mohammad.

Nyttan för patienten

Aladdin Mohammad säger att tidig diagnos och minskad samsjuklighet givetvis är viktigt för patienten, men att det också minskar belastningen på hälso- och sjukvården.

- Om vi kan ta reda på mer om varför sjukdomen uppstår och identifiera faktorer som kan kopplas till hög risk för samsjuklighet, kan vi sätta in åtgärder som förbättrar prognosen och livskvaliteten för patienter med vaskulit. Vi kommer då att kunna föreslå förebyggande åtgärder, och på sikt öppna upp för en individualiserad behandling baserad på patientens individuella risk att utveckla samsjuklighet.

Vad betyder Reumatikerförbundets stöd för dig i din forskning?

- Det är alltid bra med pengar, men det är speciellt trevligt att forskningen uppmärksammas och uppskattas av Reumatikerförbundet som ju är Sveriges största patientorganisation och som också påverkar sjukvårdspolitiken och betyder mycket för patienterna. Jag tror många kollegor tycker likadant, vi är alltid noga med att söka medel från Reumatikerförbundet.

Aladdin Mohammad

Titel: Docent, Lunds universitet, forskare vid medicinska avdelningen, University of Cambridge, Storbritannien, och överläkare, Skånes universitetssjukhus

Forskning: Populationsbaserade studier om sjukdomsorsaker, medsjuklighet, långtidsuppföljning och utfall av systemiska vaskuliter

Anslag: 125 000 kr

Drivkraft: ”Dels nyfikenheten, dels en vilja att reda ut komplicerade frågor. Jag har alltid velat studera underutforskade ämnen, där patienter eller anhöriga har hopp om effekt från kosten, men där det saknas dokumentation om så är fallet eller ej. Jag vill gärna vara del i att försöka minska gapet mellan tro och det som har vetenskaplig evidens.”

Text: Catharina Bergsten

Ur: Forskningsrapporten 2024/2025

Läs mer om vaskulitsjukdomar

Har du frågor?

Kontakta [email protected]

Läs hela rapporten

Forskningsrapporten 2024 som e-tidning