Arbetsterapeuten tipsar - Så håller du längre i arbetslivet
Viktoria Lundfeldt, arbetsterapeut på reumatologkliniken på Norrlands universitetssjukhus, tipsar om strategier för en bättre arbetsvardag.
Hur kan en arbetsterapeut hjälpa mig som reumatiker?
– Vi kan informera, ge tips och råd, och vägleda kring ergonomi och vikten av aktivitetsbalans. Vi kartlägger hur din fysiska miljö ser ut idag – hur sitter du? Har du möjlighet till rörelse och naturliga pauser? Kan du variera dina arbetsuppgifter? Planerar du in tid för återhämtning på jobbet? Utefter det här försöker vi bidra med kunskap för att individen, antingen på egen hand eller med hjälp av arbetsgivaren, ska kunna skapa en så bra fysisk arbetsmiljö som möjligt. Mycket kan man göra själv med hjälp av anpassningar och justeringar – och nya sätt att tänka kring sin arbetsvardag.
Vilka fördelar finns med att vara öppen om sin reumatiska sjukdom?
– Att berätta om din sjukdom och hur den påverkar dig gör att du dels kan få anpassningar och hjälpmedel, dels större förståelse bland kollegorna. Sätt gärna ord på vad det är som är svårt, ju mer konkret du är desto mindre laddat blir det för dig själv. Till exempel om du behöver resa på dig mitt under ett möte eller vila och sträcka ut dig för att orka hela dagen så vet alla varför. Det sociala stödet är jätteviktigt!
Jag vill klara av att jobba så mycket som möjligt – hur gör jag?
– Upplever du trötthet på grund av din reumatiska sjukdom är det viktigt att planera och organisera ditt jobb. Lägg de mest krävande arbetsuppgifterna då du har som mest energi och enklare uppgifter som inte kräver lika mycket fokus när energinivån är lägre. Återhämtning är a och o – lär dig kroppens signaler och ta paus innan du blir för trött. Tar du många mikropauser under dagen räcker energin längre. En god idé kan faktiskt vara att planera in pauser på samma sätt som du planerar andra arbetsuppgifter.
Vad är viktigt att tänka på?
– Variera arbetsställning många gånger under dagen. Det spelar inte så stor roll vad du gör, bara du rör på dig och bryter stillasittandet. För reumatiker med smärta är det extra viktigt med rörelse och att det inte blir statiskt. Genom att variera och förändra rörelserna under dagen kan muskler och leder vila och andra ta över. Det blir en slags återhämtning för kroppen och kan även motverka smärta. För vissa räcker det med att bara resa sig från sittande, för andra att gå upp och ner för en trappa då och då. Placera gärna föremål du behöver – som kaffeautomaten eller skrivaren – så att du behöver resa på dig och gå en bit. Naturliga rörelsepauser är guld värt.
Vilka är dina bästa ergonomitips?
– En justerbar kontorsstol kommer du långt med. Gärna där du både kan justera ryggstödet så att du får stöd för ländryggen och vinkla sitsen så att du sitter lite nedvinklat. Att sitta högre upp med rumpan öppnar upp höften och ger en bekvämare position. Sedan är det bra med höj- och sänkbart skrivbord, extern skärm och externt tangentbord. Mousetrapper är en specialanpassad datormus som tillsammans med underarmsstöd ger en bra ergonomisk arbetsställning med armarna nära kroppen och händerna nära tangentbordet. Står du mycket kan en vadderad ståmatta skona rygg och ben för onödigt slitage. Bekväma skor är toppen!
Ur: Reumatikervärlden #5 - 2023
Text: Therese Johansson