Den nuvarande medicinska behandlingen mot RA är ospecifik och kan ha betydande biverkningar. Därför finns ett behov av mer specifika, säkra och effektiva behandlingar. En forskargrupp i Stockholm försöker nu ta fram ett tolerogent vaccin, som ska kunna skydda mot RA men också användas i behandling av RA i ett tidigt skede.

Tolerogena vacciner är en ny typ av vacciner som är utformade för att återställa immunologisk tolerans, återställa balansen i immunsystemet och därmed vända sjukdomsförloppet vid autoimmun sjukdom. Immunologisk tolerans är i sin tur en process som skyddar från sjukdomsframkallande immunreaktioner, det vill säga autoimmuna sjukdomar.

- Vi jobbar med genetiskt modifierade musmodeller som har samma molekyler som personer med RA har. Utifrån dessa molekyler utvärderar vi nu det tolerogena vaccinet. Om detta ser bra ut kommer vaccinet sedan att prövas i kliniska tester, förklarar Laura Romero-Castillo, ansvarig för studien

Nyttan för patienten

De läkemedel mot RA som finns nu används för att minska symtomen när sjukdomen redan är etablerad. - Ett säkert, effektivt och specifikt vaccin skulle dels kunna förhindra att RA bryter ut, dels hjälpa människor som har sjukdomen i de inledande stadierna att leva längre och friskare liv, säger Laura Romero-Castillo.


Vad betyder Reumatikerförbundets stöd för dig i din forskning?

- Finansieringen från Reumatikerförbundet är avgörande för min forskning. Tack vare förbundets stöd kan jag fortsätta att arbeta med dyra musmodeller, som är nödvändiga för att testa och förfina våra vaccinprototyper. Stödet ger unga forskare, som jag själv, möjlighet att utforska nya vägar och bidra med ny, viktig kunskap till reumatologin.

Laura Romero-Catillo

Titel: PhD, postdoktor, Karolinska Institutet

Forskning: Utveckla tolerogena vacciner för reumatoid artrit: en ny metod för immunmodulering och sjukdomshantering

Anslag: 100 000 kr

Drivkraft: ”Jag har en medfödd nyfikenhet som ger bränsle till min passion för forskning. Varje dag får jag möjlighet att utforska nya hypoteser och samarbeta med inspirerande kollegor och jobba för meningsfulla upptäckter inom immunologin. Dessutom ger jakten på kunskap, och möjligheten att kunna påverka patienters liv på ett positivt sätt, en enorm tillfredsställelse och motivation. Här skulle jag också vilja passa på att tacka min medsökande, Rajan Kumar Pandey, för hans stöd och arbete.

Text: Catharina Bergsten

Ur: Forskningsrapporten 2024/2025

Har du frågor?

Kontakta [email protected]

Läs hela rapporten

Forskningsrapporten 2024 som e-tidning