”Vi behöver se till hela människan”
För snart två år sedan öppnade Skånes universitetssjukhus en reumatologisk dagvårdsmottagning i Lund där patienter från hela landet med systemisk skleros kan utredas och screenas, utan att behöva läggas in. En stor vinst för patienten, menar Peter Örneholm, enhetsansvarig läkare för reumatologimottagningen.
– Vi har kunnat minska slutenvårdsplatserna från 22 till 6 platser sedan vi öppnade vår mottagning. Den stora vinsten är att patienterna inte behöver ligga inne och därmed får större frihet och mindre risk för sjukhussmittor.
Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar felaktigt riktas mot de egna vävnaderna. Vanligast är att sjukdomen påverkar huden, men den kan även innebära allvarlig påverkan på lungor, hjärta, njurar och tarm.
– Våra patienter har systemsjukdomar där många organ är inblandade. Det kräver ett holistiskt perspektiv, då vi inte har mediciner som klarar av att bromsa eller motverka all påverkan av sjukdomen. Vi kan inte fokusera på ett organ i taget och behandla det, och tro att det ska bli bra. Vi behöver se till hela människan och jobba med de mjuka värdena också, säger Peter Örneholm.
På den reumatologiska dagvårdsmottagningen är temperaturen högre än på andra avdelningar, väntrummet är utformat med mindfulness i fokus och det pågår ett sömlöst samarbete mellan de olika vårdteamen, berättar Peter Örneholm.
– Vi måste ha varmare lokaler då ett av besvären av systemisk skleros är att blodkärlen drar ihop sig vid temperaturskillnader. Det vill vi inte trigga när patienten ska klä av sig för att bli undersökt. Vi har ungefär 22 grader i lokalerna, vilket vi stöttar med värmefläkt i patientmötet. Vi driver process för att få till 24 grader i lokalerna, och jobbar på att få in infravärmare över undersökningsplatserna.
Lokalen delas med rehabteamet, som jobbar tätt tillsammans med läkare, sjuksköterska och undersköterska. Rehabteamet har bland annat mindfulnessgrupper och fatigueskola – något som kommer till nytta även övriga tider.
– Vi har ett mindfulnessrum som vi nyttjar som väntrum när det inte används i rehabiliteringssyfte. Det är väldigt mysigt med tavlor med naturmotiv, bekväma stolar och fikabord.
Till reumatologikliniken i Lund kommer patienten och får under tre dagar träffa hela teamet samtidigt för att få en gemensam bedömning. Peter Örneholm poängterar vikten av ett multimodalt team som sitter i samma lokaler, och som alla delar det holistiska perspektivet kring både vården och rehabiliteringen.
– Det är ett arbetssätt vi har haft för systemisk skleros i över 30 år, och det är ett koncept som fungerar riktigt bra. Vi jobbar tätt ihop med fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer för att behandla hela människan – inte bara se till den medicinska delen, säger han och fortsätter:
– Det handlar om att lära sig hantera en ny, kronisk diagnos och få verktyg för att leva ett bra liv trots sin sjukdom och att få till fysisk aktivitet, mental träning, strategier för en meningsfull fritid och balans mellan aktivitet och vila. Alla delarna är lika viktiga.
Ur: Reumatikervärlden #2 - 2025
Text: Therese Johansson