Att leva med gikt

Gikt är behandlingsbar och den är också möjlig att förebygga – det finns ingen anledning alls att lida i onödan. Det är viktigt att du som har gikt får en diagnos, behandling och läkemedel för att förebygga giktanfall.

Gikt kan vara mycket smärtsam, men det finns behandling och den går att bota. Historiskt har sjukdomen betraktats som orsakad av olika livsstilsfaktorer (exempelvis att det beror på dålig kosthållning eller brist på motion) men de viktigaste förklaringarna till att man får gikt har mer att göra med våra arvsanlag, ålder och i många fall en bakomliggande njursjukdom.

Trots att det finns en botande behandling tycks det finnas många som vänder sig till vården men ändå inte erbjuds denna behandling, vilket kan vara bra att känna till i mötet med vården. 

Fick gikt 2009 men har aldrig har varit speciellt hårt drabbad och har inga besvär idag. De gånger det var väldigt jobbigt var då jag råkade ut för ett trauma efter en svår operation. Har sjukdomen under ”stram uppsikt” med bl. a medicin så att jag ska slippa plågsamma attacker. Men det är också viktigt att dricka mycket vatten om man medicinerar. Många glömmer bort det . Genom att jag nu vet hur jag ska hantera min sjukdom har jag inte haft någon attack sedan november 2014. – Eva 64 år Stockholm 

Här kan du läsa mer om gikt, vilka symptom det finns, vad det innebär att leva med gikt, hur det går att behandla gikt, vad du kan göra själv och om aktuell forskning. Men också vad man kan tänka på inför mötet med läkare och dina rättigheter som patient.

Vad är gikt?

Gikt är världens mest förekommande inflammatoriska ledsjukdom. Inflammationen orsakas av att det bildas ett överskott av urinsyra, en nedbrytningsprodukt från kroppens celler. Överskottet ansamlas som vassa kristaller i våra leder och upplevs som mycket smärtsamt.

Gikt kan vara mycket smärtsam, men det finns behandling och den går att bota. Historiskt har sjukdomen betraktats som orsakad av olika livsstilsfaktorer (exempelvis att det beror på dålig kosthållning eller brist på motion) men de viktigaste förklaringarna till att man får gikt har mer att göra med våra arvsanlag, ålder och i många fall en bakomliggande njursjukdom. Trots att det finns en botande behandling tycks det finnas många som vänder sig till vården ändå inte erbjuds denna behandling, vilket kan vara bra att känna till i mötet med vården.  

Läs mer om diagnosen

Ladda ner diagnosblad om gikt

Ladda ner fysisk aktivitet och träning

Texten om gikt på denna sida är är faktagranskad av Mats Dehlin, docent och överläkare i reumatologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Februari 2020.

Forskningspartner som deltagit i granskningen av texten är Carl-Gustaf Leppäniemi.

Mer om gikt

Hitta stöd

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.