Över en miljon kronor till forskning om rehabilitering - Reumatikerförbundet

Över en miljon kronor till forskning om rehabilitering

Är högintensiv intervallträning bra för den som reumatoid artrit (RA)? Hur kan vården säkerställa ett personcentrerat arbetssätt för personer med RA i ett tidigt skede? Och hur påverkar högintensiv konditionsträning individer med inflammatorisk ryggsjukdom? Detta är några frågor som förhoppningsvis kan besvaras efter flera års forskning om rehabilitering vid inflammatorisk reumatisk sjukdom.

Reumatikerförbundets särskilda satsning på forskning om rehabilitering har pågått i fyra år. Nu delas de sista anslagen ut till forskarna i denna särskilda satsning. I december 2023 beviljades totalt 1 150 000 kr till tre forskare, för de återstående delstudierna.

– Rehabilitering i form av till exempel fysisk träning är en central del i behandlingen av personer med reumatisk sjukdom. Därför har den här satsningen legat mig mycket varmt om hjärtat. Alla som tränar i någon form vet ju att det är bra för kroppen, men för den som har sjukdomssymtom som kan minskas om man tränar rätt är det så klart extra viktigt att vården kan berätta vad som är just den bästa träningen. Vi hoppas att den här satsningen kan bidra till att räta ut en del frågetecken, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet.

Forskare som har beviljats anslag i december 2023 är:

Annelie Bilberg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Projekt: Tre månaders högintensiv intervall träning vid reumatoid artrit. Effekter på kardiovaskulär funktion, fysisk kapacitet, inflammation och hälsa.

Läs mer om projektet här!

Elisabeth Mogard, Skånes universitetssjukhus
Projekt: Implementering och utvärdering av strukturerad multiprofessionell rehabilitering vid tidig RA Med fokus på personcentrerad vård och den icke-farmakologiska rehabiliteringsprocessen i klinisk praxis.

Läs mer om projektet här!

Emma Haglund, Högskolan i Halmstad
Projekt: Hur påverkar högintensiv konditionsträning fysiologiska, anti-inflammatoriska och självupplevda parametrar hos individer med inflammatorisk ryggsjukdom – spondylartrit?

Läs mer om projektet här!

Läs hela pressmeddelandet med bakgrund och motiveringar här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng