Hem » Nyheter » Bassängupproret

Bassängupproret

Bassängträning

Bassängträning är en stor del av många av våra medlemmars möjligheter till träning som både behövs och är möjligt att klara av. Runt om i landet har föreningarna kunnat erbjuda möjligheter för medlemmar att regelbundet delta i bassängträning.

En tidigare kartläggning som Reumatikerförbundet gjorde visade hur det såg ut med möjligheterna för medlemmar att bassängträna. Oroväckande många föreningar kunde berätta om hot om nedläggningar och andra försämringar som påverkade möjligheterna för medlemmarna att bassängträna. Nedläggningarna visar sig fortsätta! Försämringarna har stor negativ påverkan på våra medlemmars hälsa.

Nu följer Reumatikerförbundet upp och tar tempen i landets bassänger med frågan om hur det står till ute i landet.

Vi vill vi veta hur det ser ut hos dig och din förening! Har möjligheterna till bassängbad försämrats eller har möjligheten förvunnit helt eller hotas verksamheten? Mejla oss och berätta! Vi publicerar löpande.

Den tidigare kartläggningen hittar du här: Nedläggning av bassänger hotar tillgång till varmvattenträning

Senaste nytt

Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Det går att påverka med rätt taktik. Efter månader av hårt arbete och smart taktik från Östergötlands Reumatikerdistrikt har regionen ...
Läs Mer
Varmvattenbassängen som räddades i Malmö och Lund

Varmvattenbassängen som räddades i Malmö och Lund

När bassängträningen i Malmö och Lund hotades av nedstängning var fysioterapeuten Sofia Hagel med och såg till att den räddades ...
Läs Mer

Röster från medlemmar

Jag bor i Björkekärr Göteborg och badade varmt så länge skolbassängen vid Björndammen i Partille var öppen. Den är dock några år gammal och när det 2018 var dags att byta filter för 2 x 200000kr stängde politikerna badet  av ekonomiska skäl, i väntan på ett nytt badhus som kanske kommer vara klart 2030. Alternativet för mig är dyrt. Åka flera mil till Landvetter till ett privat bad, eller Sahlgrenska genom hela stan med spårvagn eller bil (trängselavgifter och parkering) och det tar tid. Nä jag tycker Partille skulle köpt nya filter. –Birgitta
 

Saknar verkligen badet som träning. Även att bara vara i om det är extra ont nån gång. Bästa medicinen för mig!!
Hade möjligheten att anmäla sig till varmvattenbassängen på centralsjukhuset Karlstad innan corona kom.Är fortfarande stängt där. Finns badmöjlighet på badhuset men det är sämre. Lägre vattennivån, kallare vatten, svårare för mig att ta mig dit. Med andra ord så LÄNGTAR JA O MÅNGA ANDRA EFTER BADET PÅ CSK!! 🥰 –Annette
 
 
 
Vi har i Skellefteå under vintern haft bad halv grupp varannan vecka pga pandemin. Vår grupp har minskat efter jul och pga det har vi haft träning varje vecka. Träningen betyder jättemycket för oss alla och jag har inte hört att den skulle vara hotad på något sätt. –Majken
 
 
 
Sedan dec 2021 så har jag inte fått chansen att gå på bassängträning, det har påverkat min AS diagnos väldigt mycket tyvärr.   Har tyvärr vart tvungen att acceptera detta och lida.
–Vahid

Berättelser från föreningar

Klicka på rubriken för att läsa!

Motala-Vadstena

Uppdatering i maj – varmvattenbassängen är räddad!

Kampen har gett resultat! Varmvattenbassängen ska åter igen öppnas i Motala-Vadstena. Läs mer:

Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Det går att påverka med rätt taktik. Efter månader av hårt arbete och smart taktik från Östergötlands Reumatikerdistrikt har regionen skjutit till de pengar som krävs för att säkra tillgången … Fortsätt läsa

Britt-Marie Waller berättar 8 april

Reumatikerföreningen Motala-Vadstena har ca 300 medlemmar, av dessa deltar ett 80-tal i föreningens badgrupper. Vi har fem damgrupper och två herrgrupper på kvällstid på Rehab Väst, Lasarettet i Motala. Föreningen har egna badledare, dessa har fått utbildning i HLR och har träningsprogram utformade av fysioterapeuter.

Hösten 2020 stängde Region Östergötland varmvattenbassängen på Lasarettet i Motala helt och den tömdes på vatten. Detta då man inte ansåg att denna verksamhet var lämplig under pandemin. Däremot har styrketräningslokalen varit öppen hela tiden sedan pandemins start. Föreningen har hela tiden fått besked med några månaders framförhållning, att bassängen fortsatt ska vara stängd p g a covid-19. Nu när Folkhälsomyndigheten har släppt på restriktionerna och förklarat att detta inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, anser vi att bassängen ska öppnas igen under våren.

Skriver Britt-Marie Waller, Ordförande Reumatikerföreningen Motala-Vadstena

Bassängen på Rehab väst. Foto: Britt-Marie Waller.

Uppsala

Dystert läge i Uppsala

För att situationen är bedrövlig på många håll i landet är en underdrift . Ta Uppsala som exempel, Sveriges fjärde största stad. När Fyrishovsbadet nu ska byggas om försvinner stadens sista kommunägda varmvattenbassäng.

– Kvar finns ett privat alternativ, men det räcker inte till och avgift en är för hög för våra medlemsföreningar. I de nya badanläggningar som planeras har kommunen valt att inte inkludera rehab. Så snart står majoriteten av Uppsalas reumatiker helt utan möjlighet till bassängträning, säger Annika Gunnarsson, ordförande i Reumatikerdistriktet i Uppsala.

Vad betyder bassängträning för dig personligen?

– Det betyder allt, träningen gör så att jag överlever och kan jobba hundra procent. Och det är jag ju inte ensam om, så är det för många.

Ur Reumatikervärlden 3-2022

Insändare7 mars

Träning för alla med kronisk sjukdom.

Vi ser med stor oro på hur möjligheterna till träning för alla grupper inom Region Uppsala förändras och försämras. I en kronisk sjukdom kan man få lindring till en del med medicinering men sedan behövs det tillgång till den typ av träning som man kan göra oavsett sjukdom.                     

 Träning som reducerar inflammationer, stärker skelettet och bygger upp muskler gör att många kan fortsätta arbeta eller återkomma till ett aktivt liv.  Därför behövs varmbassänger som kan hålla 34 grader för många av oss, där man kan utföra sina rörelser utan belastning i en varm miljö.


Tillgången till denna träningsform har försämrats otroligt under några år. 

Varmbassänger som Regionen själv har ägt stängs eller rivs och det byggs inte några nya. Regionen har heller inte diskuterat inte med Uppsala Kommun om deras byggplaner på nya bassänger.

Patientlag och personcentrerad vård vittnar om det stöd som ska finnas och som tenderar att försvinna mer och mer. Ge alla möjligheten till ett aktivt liv. Fortsätt satsa på förebyggande vård så spar ni pengar och resurser!Med vänlig hälsning

Reumatikerdistriktet Uppsala Län Annika Gunnarsson

Införd i UNT  7 mars 2022.

Skriv en rad du också!

Vad betyder bassängträningen för dig? Skicka gärna med en bild om du vill.

Click or drag a file to this area to upload.

Vill du dela på Facebook eller berätta om detta på Instagram? Använd #alltblirbarasämre och #reumatikerförbundet så samlar vi styrka och uppmärksamhet!

Har du frågor? Kontakta webbredaktören här!

Facebook-kommentarer

2 reaktioner på ”Bassängupproret”

  1. Har sedan flera år gympat i Upplands Väsby, en gång/vecka. Har fungerat utmärkt, även under pandemin, då vi visserligen var färre (inga över 70 år, tror jag), men vi som var kvar gympade vidare. Är SÅ tacksam för denna möjlighet till regelbunden vattengympa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.