Bassängupproret - Reumatikerförbundet

Bassängupproret

Bassängträning

Bassängträning är en stor del av många av våra medlemmars möjligheter till träning som både behövs och är möjligt att klara av. Runt om i landet har föreningarna kunnat erbjuda möjligheter för medlemmar att regelbundet delta i bassängträning.

En tidigare kartläggning som Reumatikerförbundet gjorde visade hur det såg ut med möjligheterna för medlemmar att bassängträna. Oroväckande många föreningar kunde berätta om hot om nedläggningar och andra försämringar som påverkade möjligheterna för medlemmarna att bassängträna. Nedläggningarna visar sig fortsätta! Försämringarna har stor negativ påverkan på våra medlemmars hälsa.

Nu följer Reumatikerförbundet upp och tar tempen i landets bassänger med frågan om hur det står till ute i landet.

Vi vill vi veta hur det ser ut hos dig och din förening! Har möjligheterna till bassängbad försämrats eller har möjligheten förvunnit helt eller hotas verksamheten? Mejla oss och berätta! Vi publicerar löpande.

Den tidigare kartläggningen hittar du här: Nedläggning av bassänger hotar tillgång till varmvattenträning

Senaste nytt

Bassängträning

Göteborgspolitiker – ”vi behöver vår bassängträning”

Varmvattenträning är räddningen för många som lider av ledsmärtor. På flera håll i landet hotas denna verksamhet av nedläggning, men ...
Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Det går att påverka med rätt taktik. Efter månader av hårt arbete och smart taktik från Östergötlands Reumatikerdistrikt har regionen ...
Varmvattenbassängen som räddades i Malmö och Lund

Varmvattenbassängen som räddades i Malmö och Lund

När bassängträningen i Malmö och Lund hotades av nedstängning var fysioterapeuten Sofia Hagel med och såg till att den räddades ...

Röster från medlemmar

Berättelser från föreningar

Klicka på rubriken för att läsa!

Motala-Vadstena

Uppdatering i maj – varmvattenbassängen är räddad!

Kampen har gett resultat! Varmvattenbassängen ska åter igen öppnas i Motala-Vadstena. Läs mer:

Lyckad uppvaktning räddade bassängträningen

Det går att påverka med rätt taktik. Efter månader av hårt arbete och smart taktik från Östergötlands Reumatikerdistrikt har regionen skjutit till de pengar som krävs för att säkra tillgången … Fortsätt läsa

Britt-Marie Waller berättar 8 april

Reumatikerföreningen Motala-Vadstena har ca 300 medlemmar, av dessa deltar ett 80-tal i föreningens badgrupper. Vi har fem damgrupper och två herrgrupper på kvällstid på Rehab Väst, Lasarettet i Motala. Föreningen har egna badledare, dessa har fått utbildning i HLR och har träningsprogram utformade av fysioterapeuter.

Hösten 2020 stängde Region Östergötland varmvattenbassängen på Lasarettet i Motala helt och den tömdes på vatten. Detta då man inte ansåg att denna verksamhet var lämplig under pandemin. Däremot har styrketräningslokalen varit öppen hela tiden sedan pandemins start. Föreningen har hela tiden fått besked med några månaders framförhållning, att bassängen fortsatt ska vara stängd p g a covid-19. Nu när Folkhälsomyndigheten har släppt på restriktionerna och förklarat att detta inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom, anser vi att bassängen ska öppnas igen under våren.

Skriver Britt-Marie Waller, Ordförande Reumatikerföreningen Motala-Vadstena

Bassängen på Rehab väst. Foto: Britt-Marie Waller.

Uppsala

Dystert läge i Uppsala

För att situationen är bedrövlig på många håll i landet är en underdrift . Ta Uppsala som exempel, Sveriges fjärde största stad. När Fyrishovsbadet nu ska byggas om försvinner stadens sista kommunägda varmvattenbassäng.

– Kvar finns ett privat alternativ, men det räcker inte till och avgift en är för hög för våra medlemsföreningar. I de nya badanläggningar som planeras har kommunen valt att inte inkludera rehab. Så snart står majoriteten av Uppsalas reumatiker helt utan möjlighet till bassängträning, säger Annika Gunnarsson, ordförande i Reumatikerdistriktet i Uppsala.

Vad betyder bassängträning för dig personligen?

– Det betyder allt, träningen gör så att jag överlever och kan jobba hundra procent. Och det är jag ju inte ensam om, så är det för många.

Ur Reumatikervärlden 3-2022

Insändare7 mars

Träning för alla med kronisk sjukdom.

Vi ser med stor oro på hur möjligheterna till träning för alla grupper inom Region Uppsala förändras och försämras. I en kronisk sjukdom kan man få lindring till en del med medicinering men sedan behövs det tillgång till den typ av träning som man kan göra oavsett sjukdom.                     

 Träning som reducerar inflammationer, stärker skelettet och bygger upp muskler gör att många kan fortsätta arbeta eller återkomma till ett aktivt liv.  Därför behövs varmbassänger som kan hålla 34 grader för många av oss, där man kan utföra sina rörelser utan belastning i en varm miljö.


Tillgången till denna träningsform har försämrats otroligt under några år. 

Varmbassänger som Regionen själv har ägt stängs eller rivs och det byggs inte några nya. Regionen har heller inte diskuterat inte med Uppsala Kommun om deras byggplaner på nya bassänger.

Patientlag och personcentrerad vård vittnar om det stöd som ska finnas och som tenderar att försvinna mer och mer. Ge alla möjligheten till ett aktivt liv. Fortsätt satsa på förebyggande vård så spar ni pengar och resurser!Med vänlig hälsning

Reumatikerdistriktet Uppsala Län Annika Gunnarsson

Införd i UNT  7 mars 2022.

Kristianstad

Kristianstads Badrike

Kristianstads kommun har efter ett flertal år nu erhållit ett nytt badhus.

Det gamla badhuset Tivolibadet som invigdes 30 september 1957 var uttjänt. I stället har det nya Kristianstads Badrike invigts den 30 september 2022 dvs exakt 65 år efter föregångaren. Detta har för vår del i Kristianstads Reumatikerförening inneburit att vi fått tillgång till ett mycket modernt badhus med för vår del en varmvattenbassäng med 35 gradigt vatten samt att vi även kan nyttja rehab bassängen som är lika varm men något mindre. Till dessa finns också en undervisningsbassäng som har 32 grader vatten.

I badhuset finns två 25 m bassänger en för motion och en för träning/tävling (10 banor). Vi är tacksamma för att allt detta tillsammans med ombyte och bastu är på ett plan inte ett trappsteg. Det finns ett plan två för de som önskar andra specialiteter tex 7 olika bastutyper isbad mm.

Skriver ordf. i RF Kristianstad Lars-Arne Fyhr.

Bilder från första badet. Foto: Tyrone Svensson

Älvsborg

Framtiden mörk för rehabbasängen i Bäckefors

Reumatikerdistriktet Älvsborg har gjort ett stort jobb för att uppmärksamma nedläggningen av bassängträningen i Bäckefors. Det ser tyvärr mörkt ut för bassängträningen, men vi hoppas att politikerna ändrar sig. Distriktet Älvsborg och Kommittén för Dalslands sjukhus lyckades locka både SvT Väst och andra media att bevaka de protester som arrangerats för att stoppa nedläggningen.

För många reumatiker i distrikt Älvsborg är träning i varmvattenbassäng den enda träning man kan klara. När man har som mest ont så är dagarna man kan åka och träna de bästa, det är då man man mår som bäst. Nu kommer det att bli fler sjukskrivningar mer besök hos sjukvården, mer mediciner både för smärta och psyke. 

  • Bassängen på Dalslands sjukhus är en av tre bassänger i Dalsland.
  • Mellerud är liten och det finns ont om tider, samt dubbelt så långt att köra.
  • Åmål håller på att repareras.

Så vi har inga möjligheter att träna någonstans om Rehabbassängen på Dalslands sjukhus stängs, skriver Monica Nordh-Halldén, ordförande i Reumatikerdistriktet Älvsborg.

Bilder från protesten i Älvsborg. Foto: Monica Nordh-Halldén

Insändare & nyheter

Ljusnan 16 september

Magplask i kommunens bassängbad

Ulricehamns Tidning 13 september

Magplask i kommunens bassängbad

Dalslänningen 8 september

Magplask i kommunens bassängbad

Gefle Dagblad 7 september

Magplask i kommunens bassängbad

Nerikes Allehanda 5 september

Renovera och behåll bassängbadet

Uppsala Nya Tidning 3 september

Magplask i kommunens bassängbad

Dagens Nyheter 20 augusti

Reumatiker förlorar sin träning när varmvattenbassänger stängs

SVT Nyheter 29 oktober

Framtiden mörk för rehabbassäng i Bäckefors – ingen vill stå för kostnaden

Eskilstuna Kuriren 29 oktober

Var tog våra rehabmöjligheter vägen?

Eskilstuna Kuriren 30 oktober

Kroniskt sjuka måste få rehab oavsett bostadsort

Altinget 1 mars 2023

Reumatikerförbundet: Därför startade vi Bassängupproret

Östgöta Correnspondenten 29 mars 2023

Varmvattenbassängen på US behövs

Sala Allehanda 10 juni 2023

Efterlängtad träning i värmen

Fakta

Rekommendationer för Modern ReumaRehabilitering (MoRR)

Avseende styrketräning och konditionsträning vid RA finns studier som ger stöd för att handledd träning i bassäng leder till förbättrad muskelfunktion och självskattad funktion (HAQ) och även bättre kondition mätt med syreupptagningsförmåga jämfört med standardinformation om träning (effekt måttlig, evidens låg).

Läs Rekommendationer för Modern ReumaRehabilitering (MoRR) här!

Skriv en rad du också!

Vad betyder bassängträningen för dig? Skicka gärna med en bild om du vill.

Click or drag a file to this area to upload.

Vill du dela på Facebook eller berätta om detta på Instagram? Använd #alltblirbarasämre och #reumatikerförbundet så samlar vi styrka och uppmärksamhet!

Har du frågor? Kontakta webbredaktören här!

3 reaktioner på ”Bassängupproret”

  1. Har sedan flera år gympat i Upplands Väsby, en gång/vecka. Har fungerat utmärkt, även under pandemin, då vi visserligen var färre (inga över 70 år, tror jag), men vi som var kvar gympade vidare. Är SÅ tacksam för denna möjlighet till regelbunden vattengympa!

  2. Jag bor i Linköping o har gått på vattengympaträning på US där i flera år!
    Den absolut bästa träningen för mig med artros o fibromyalgi! Helt plötsligt fick vi inte vara kvar där o träna?? Ingen förklaring om varför o ingen som kontaktade mig ang detta?? Så dåligt gjort o sååå tråkigt när det är den enda träningen som jag kan utföra! Har nu fått erbjudande om träning på HealthCare i Lkpg. Inte alls lika bra bassäng o det finns inga redskap att tillgå o kostnaden är 650:- mer/termin! Är så besviken…….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng