Miljoner till forskning inom reumatologi
Varje år delar Reumatikerförbundet ut en stor summa pengar till forskningsprojekt som på olika sätt är kopplade till reumatiska sjukdomar. Totalt har 81 forskningsprojekt fått anslag och det delas ut 13 049 365 kronor.
– Det är fantastiskt att vi kan dela ut så mycket pengar och vara en av de största privata bidragsgivarna till reumatologisk forskning i Sverige. Alla gåvor från allmänheten gör detta möjligt, säger Lotta Håkansson, förbundsordförande.
Projekten sprider sig över en stor bredd. Bland annat finns forskning för att utveckla en metod för att kunna upptäcka hjärtpåverkan tidigare hos personer med myosit. Ett annat projekt ska undersöka hur tarmfloran påverkar hjärnan och studera eventuell samsjuklighet, som exempelvis depression, vid reumatoid artrit. Även ett projekt ska ta fram ett digitalt stöd som kan bidra till en hållbar arbetssituation för personer med reumatiska sjukdomar.
Foto: Adobe Stock, Tim Sobek.
Läs mer om hur vi jobbar med forskning:
Framtidens reumatologi ska bota sjukdom
- Vi tror att om man kommer in tidigt i förloppet har man större chans att varaktigt ’pausa’ eller ’stänga av’ den uppseglande sjukdomen. Det säger Johan Askling, koordintor för ett nytt, visionärt forskningsprojekt.
Vaccin mot reumatoid artrit kan revolutionera vården
Tänk om man kunde vaccinera sig mot reumatoid artrit, RA, och tänk om samma vaccin kunde användas vid behandling av redan etablerad sjukdom – visst låter det som en dröm. Men om forskare vid Karolinska Institutet lyckas med sitt projekt är det en dröm som kan bli verklighet.
Många har fortsatt god arbetsförmåga trots ledgångsreumatism
Att reumatoid artrit, RA, påverkar hälsan och välbefinnandet är väl känt, men vad kostar det i rena pengar att ha diagnosen? En forskargrupp vid Karolinska Institutet samkör nu olika register för att ta reda på hur arbetslivet och därmed inkomsterna kan påverkas vid ledgångsreumatism.