För dig som tränar på egen hand

För dig som lever med en reumatisk sjukdom är anpassad träning och fysisk aktivitet extra viktigt.

Allt oftare handlar förslag om olika behandlingar om just konditionsträning, rörlighetsövningar och styrke- och uthållighetsträning. Det är tre viktiga delar för att ge din kropp det den behöver.

Med reumatiska besvär följer oftast smärta, stelhet och trötthet. Det är också lätt att känna sig nedstämd över sin situation. Hur ska sjukdomen utvecklas på sikt och hur man ska klara av vardagsbestyr, relationer och arbete. Alla vuxna, även de som inte har någon sjukdom, behöver minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag.

Det gäller att lära sig dosera sin aktivitet på bästa sätt utifrån sjukdomsaktivitet och dagsform. Dagens forskning visar att det viktigaste är inte vad du gör, alltså vilken aktivitet du väljer, utan att du gör något, gärna ofta och regelbundet.

Tänk gärna på "24-timmarsregeln" som innebär att eventuell ökad smärta och svullnad ska ha återgått till samma nivå som när du började träna 24 timmar tidigare. Har den inte gjort det är det viktigt att du anpassar träningen och inte ger upp.

I menyn och i knapparna nedan hittar du instruktioner och video med olika typer av övingar du kan göra på egen hand.

Ett bibliotek av träningsprogram

Klicka på knappen för att gå till biblioteket med instruktioner för träningsprogram som du kan ladda ner på datorn. Filerna är i pdf-format.

Ett videotek med träningsfilmer

Klicka på knappen för att gå till videoteket med utvalda och anpassade instruktionsfilmer för dig med reumatiska besvär.

Kom igång

Skaffa dig kunskap om fysisk aktivitet och träning

Här hittar du läsning om allt du behöver veta om fysisk aktivitet och levnadsvanor. Välj de avsnitt som intresserar dig och som du vill veta mer om. Här hittar du information och kunskap om hur du kommer igång med din träning, och annat som är bra att känna till.

Några ord för att komma igång

I filmerna framtagna för dig som tränar på egen hand är det Reumatikerförbundets egen fysioterapeut Elin Löfberg som visar hur man utför övningar som är nyttiga för dig som har en reumatisk sjukdom. Men först har Elin ett par goda råd att ge dig.

Skaffa dig kunskap

Svårt med motivationen?

Se en föreläsning eller gå en digital kurs.

Hur ska jag hitta motivationen när jag har så ont?

Hitta stöd