För dig som är förtroendevald

Välkommen!

Den här sidan är under uppbyggnad, men du hittar mycket som du behöver som förtroendevald redan nu.

Här samlar vi all viktig information, dokumentation och material som du behöver i ditt uppdrag som förtroendevald. Klicka på pilarna för att komma till den sektion du vill läsa mer om. Sidan är under uppbyggnad. Saknar du något? Hör av dig till oss: [email protected]

Dokument och policies

Här samlar vi olika typer av viktiga dokument och policies.

Dokument och policies

Kommunikation

Här hittar du bland annat allt förbundets grafiska profil, logotyper och pluggannonser, samt broschyrer och informationsmaterial.

Stämman 2023

Allt som du behöver inför stämman. Stämmohandlingar att ladda ner.

Stämman 2023

På gång – nyheter

Här hittar du bland annat information om pågående byte av medlemsregister och utveckling av webben.

På gång och nyheter

Office 365

Tillgång till Microsofts Office-paket och support om du behöver hjälp.

Kommunikation

Kurser och utbildning

Gå på kurs! Exempelvis en kurs on-line om att delta på stämma eller hur vi kan rekrytera medlemmar.

Stämman 2023

Handlingar till stämman 2023.

Nominering till förbundsstyrelsen

Uppdateras.

Nominering till valberedare

Uppdateras.

Office 365

Office-365 är ett komplett paket med Microsoftprogram som man enkelt kommer åt med en webbläsare. Här hittar du all information du behöver för att komma igång.

Kontaktuppgifter till supporten

Introduktion

Med Office365 får du som är förtroendevald tillgång till Word, Excel och andra office-program på webben och i din telefon eller surfplatta. Du får också en egen mejladress med @reumatiker.se.

En tydligare mejladress


Mejladressen kommer att göra det tydligare att du representerar Reumatikerförbundet i kontakter med potentiella medlemmar, allmänheten, media och politiker. Det kommer också att underlätta i kontakten med andra inom Reumatikerförbundet.

Din reumatiker.se-mejladress kommer i ett senare skede att läggas till i ditt konto i medlemsregistret. Du behöver alltså inte göra det själv.

Observera: Ta inte bort din privata mejladress från ditt medlemskonto. Det är den adress som Reumatikerförbundet kommer kommunicera med dig som medlem. Din reumatiker.se-mejladress kommer att vara aktiv under tiden som du är förtroendevald.

Videoguide för att aktivera konto och mejlen

Officepaketet på webben och i mobilen

Genom Office365 kommer du få tillgång till de vanligaste Microsoft Office-apparna ­– Word, Excel och PowerPoint med mera – direkt via webben. Programmen fungerar precis som vanligt men du öppnar och använder dem direkt i din webbläsare.

Det kommer inte att gå att ladda ner programmen till din dator, då det inte ingår i licensen som Reumatikerförbundet har tecknat. Däremot går det bra att använda apparna i mobila enheter.

Teamsmöten

Med ditt Office365-konto får du också möjlighet att schemalägga och bjuda in till Teamsmöten. En stor fördel är att du lätt kan bjuda in alla i organisationen som har ett Office365-konto. Det går också att bjuda in personer utifrån.

Videoguide för Teams

OneDrive

En stor fördel med Office365 är att alla dokument också sparas i Microsofts molntjänst, OneDrive. Det innebär att du har tillgång till dokumenten från vilken dator eller telefon som helst. Du kan också lätt dela dokument med andra i din förening eller i ditt distrikt.

I OneDrive kan du också lägga upp andra filer, som till exempel styrelseprotokoll, medlemsbrev med mera.

Tips: Håll isär dina roller

Officepaketet tillsammans med mejladressen är att betrakta som en uppsättning verktyg som Reumatikerförbundet tillhandahåller för att underlätta ditt arbete som förtroendevald. Det innebär att du inte kommer att ha tillgång till officepaketet eller mejlkontot efter det att ditt förtroendeuppdrag upphör.

Tänk därför på att hålla isär dina roller och enbart använda din reumatiker.se-mejl i din roll som förtroendevald.

Support för Office365

Om du stöter på några problem med Office365 går det bra att kontakta supporten.

Kommunikation

Broschyrer och informationsmaterial

Broschyrer och informationsmaterial

Reumatikerförbundet har tagit fram flera broschyrer och diagnosblad som är fria att använda och sprida.

Alla broschyrer finns tillgängliga som pdf:er att ladda ner och skriva ut. Behöver du tryckexemplar så beställer du dem i nätbutiken.

Aktuella broschyrer

På andra språk

För att bättre nå ut till personer som inte har svenska som modersmål har Reumatikerförbundet översatt en del broschyrer till ett par vanliga språk.

Rekryteringsmaterial

Givarvärvningsmaterial

Patientinformationsmaterialet har tagits fram med stöd från Postkodlotteriet

#postkodeffekten
Alla organisationer som är förmånstagare till Postkodlotteriet taggar informationen kring projekt och verksamhet som fått stöd av Postkodlotteriet med #postkodeffekten.

Logotyp och pluggannonser

Här hittar du olika slags material, till exempel pluggannonser, märket (logo) eller annat som har med kommunikation att göra.

Hur du använder märkets olika färger

Märket finns i tre olika färger, och här nedan ser du hur du använder de olika färgerna. 

Grönt märke – originalfärgen! Används på vit bakgrund. Lägg aldrig det gröna märket mot en färgad bakgrund!

Svart märke – används på ljust färgad bakgrund (till exempel ljus rosa) eller i dokument som ska skrivas ut i svartvitt.

Vitt märke – används på mörkt färgad bakgrund.

Varumärkesmanual

Pluggannonser

Här finns pluggannonser som du gärna får använda.

Annonserna är uppdelade på tre teman:

  • Reumatikerförbundet allmänt
  • Reumatikerförbundets påverkansarbete
  • Reumatikerförbundets forskningsarbete

Storleken i pixlar finns angiven i filnamnet. Siffrorna anger bredd x höjd.

Behöver du en annan storlek än vad som finns här, kontakta oss på [email protected]

Specialbeställda

Grafisk profil

Du som är förtroendevald har full tillgång till Reumatikerförbundets grafiska profil på Sharepoint. Om du inte har tillgång se till att du som förtroendevald aktiverar Office365-kontot, läs mer under fliken för Office365. I mappen för den grafiska profilen hittar du mallar för word, PowerPoint, typsnitt, märken, avatarer med mera.

Grafiska profilen på Sharepoint – länk kommer inom kort!

Sociala medier

Sociala medier är webbplatser och mobila appar där människor kan kommunicera direkt med varandra, dela erfarenheter, åsikter och information.

Skillnaden mellan massmedia och sociala medier är att de senare bygger på ett innehåll som skapas av de som använder dem. 

En stor majoritet av Sveriges befolkning använder sociala medier och det blir fortfarande fler år från år. Facebook är populärast, men tvåan Instagram och trean TikTok växer snabbare.

Facebook

Reumatikerförbundet finns på facebook, med flera olika sidor. Förbundet centralt har en välbesökt sida – klicka här för att komma dit!
Flera reumatikerföreningar och distrikt har också egna sidor på facebook.

Huvudmålgruppen på facebook är potentiella medlemmar, potentiella givare och allmänhet. Det är INTE ett ställe där vi talar till våra befintliga medlemmar.

Inte privata inlägg, men gärna personliga

På facebook kan vi ha en mer personlig ton än vi kanske har i andra kanaler, men vi blir inte privata. Tänk på att inläggen företräder Reumatikerförbundet!

Inaktuell facebooksida är sämre än ingen alls

Att ha en facebooksida kräver en del. Det måste finnas någon som är ansvarig för att lägga ut information löpande, och som kommunicerar med besökarna på sidan. Om det saknas resurser att hantera facebooksidan är det bättre att inte ha någon, då det kan vara väldigt dålig marknadsföring om det är besökare som till exempel ställer en fråga via sidan och inte får svar. Man bör kunna svara inom ett dygt.

Avatar för nedladdning

Om ni ska starta en facebooksida i er förening finns det en avatar (liten bild visar vem som ansvarar för sidan).

Webben

En viktig kanal (plats) för kommunikation med våra olika målgrupper är webben. Vi har flera delar i vår hemsida, som riktar sig mot olika målgrupper.

Här kan du läsa om tankarna med våra olika delar, och hur de fungerar ihop. I beskrivningarna används några begrepp som är viktiga att förstå:

  • Huvudmålgrupp – detta är den/de viktigaste målgrupperna för sidan, vilket betyder att all information som läggs ut ska vara för någon eller alla dessa målgrupper. Sidan kan ha andra målgrupper också, men de är sekundära och får inte ta över från huvudmålgruppen. Ofta leds sekundära målgrupper in till hemsidan från annat håll än startsidan, till exempel från olika typer av länkar.
  • Sidans huvudsyfte – detta beskriver vad vi vill att sidan ska uppnå, varför den finns till. Syftet styr tillsammans med huvudmålgruppen vilken typ av information som läggs ut på sidan.

Reumatikerförbundets hemsida

Huvudmålgrupp:potentiella medlemmar, potentiella givare och allmänhet
Huvudsyfte:rekrytera medlemmar och givare, sprida kunskap om reumatiska sjukdomar och hur det är att leva med dem

Distriktens sidor

Huvudmålgrupp:regionala politiker och beslutsfattare
Huvudsyfte:lyfta distriktets intressepolitiska arbete

Varje distrikt utser en webbansvarig som lägger upp information på distriktets sidor.

Föreningarnas sidor

Huvudmålgrupp:lokala potentiella medlemmar, lokala politiker och beslutsfattare
Huvudsyfte:rekrytera medlemmar, lyfta föreningens intressepolitiska arbete

Varje förening utser en webbansvarig som lägger upp information på föreningens sidor, både för de som besöker hemsidan och de som loggar in (befintliga medlemmar). 

OBS! Webbansvarige kommunicerar också med befintliga medlemmar via hemsidan, men all den informationen läggs under ”inloggad” (se nedan), vilket betyder att den som är inloggad på vår hemsida får tillgång till just sin information, från sin förening.

Det är också via webben man kommer till medlemsregistret (bara de som har access till medlemsregistret kan komma åt det). 

Inloggad

Huvudmålgrupp:befintliga medlemmar, befintliga givare, förtroendevalda
Huvudsyfte:ge tillgång till tjänster, grupper och utbildningar, ge skräddarsydd information utifrån behov och intresse, kommunicera och vårda!

Webbpolicy

Vi är många som jobbar med vår hemsida, och för att vi alla ska jobba åt samma håll, och få hjälp med att hålla en hög kvalitet på innehållet har Reumatikerförbundet en webbpolicy. Det är viktigt att alla webbredaktörer känner till policyn, förstår den och följer den. Alla som publicerar och kommunicerar via vår hemsida bör förstå de stora dragen i policyn.

Evenemang och möten

Evenemang och möten kan vara väldigt effektiva kanaler för att nå ut med ett budskap och odla relationer, såväl internt som externt. 

I vår organisation använder vi oss väldigt mycket av evenemang och möten för att kommunicera med olika målgrupper. Inom organisationen har vi till exempel föreningsmöten, årsstämmor, konferenser och utbildningsdagar. Exempel på externa evenemang och möten är föreläsningar, informationsmöten, möten med politiker och beslutsfattare och mycket annat. Ibland är vi också med på mässor och utställningar.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng