Hem » Att leva med reumatism

Att leva med reumatism

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt. 

 

Mer information hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

De reumatiska sjukdomarna är många och komplexa och har stora likheter med varandra. Men det är också stora skillnader och det finns ingen universallösning för hur du ska leva ditt liv med sjukdomen.

Reumatiska sjukdomar kan drabba människor i alla åldrar. Det är en stor omställning att få en diagnos och för de flesta är det också rätt förvirrande i början och det väcks många frågor.  

Du hittar kanske svaren på några av dessa i undersidorna till detta kapitel men för de flesta av oss är livet med reumatismen en livslång resa där man alltid kan lära sig något nytt. Anhöriga, vänner och arbetsgivare behöver också ta reda på vilka omständigheter och förutsättningar som blir viktiga för någon som lever med en reumatisk sjukdom. Här är några av dem:

Vad innebär det att få en reumatisk sjukdom? Se introduktionsfilmen!
Vad gäller kring vård och omsorg?
Hur hanterar man smärta och trötthet?
Hur ska man förhålla sig som närstående?
Varför är det extra bra att röra på sig?
Spelar kosten någon roll?
Hur påverkar rökning och alkohol reumatisk sjukdom?
Vad har jag för rättigheter i arbetslivet och vilka försäkringar är viktiga i sammanhanget?

Och sist men inte minst. Hur har det varit för andra som mig?