Att leva med långvarig smärta

Din smärta är verklig

Denna sida vill ge dig verktyg och kunskap för hur du på bästa sätt skall kunna bemöta din långvariga smärta.

Den långvariga smärtan är sällan farlig, men ofta komplex. Risken finns att smärtan tar över din vardag med försämrad livskvalitet som följd. Många faktorer spelar in när det gäller långvarig smärta, som till exempel om du lever med annan reumatisk sjukdom eller hur ditt liv ser ut i övrigt. Långvarig smärta är mycket vanligt. I Sverige lever ca 20% av befolkningen med långvarig smärta. Långvarig smärta räknas som en egen sjukdom.

Karsten Ahlbeck berättar om långvarig smärta

Här får du framför allt lyssna på Karsten Ahlbeck som är läkare och verksamhetschef på smärtkliniken Capio vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Karsten guidar dig genom hur långvarig smärta behandlas och när du ska söka hjälp och vad som är viktigt att arbeta med själv. Som Karsten uttrycker det: Du är inte tokig! Smärtan är verklig men du kan hitta lösningar hos dig själv.

Föreställningar om manligt och kvinnligt

Dessutom en kan du lyssna på en föreläsning med genusforskaren Anke Samulowitz om hur uppfattningar och föreställningar om kvinnor och män, kan påverka på olika sätt. Som hur vi blir bemötta och får tillgång till behandling men också att våra egna förutsättningar och förväntningar påverkar.

Mer att läsa och ta reda på

Du kommer även hitta mer läsning om långvarig smärta och sådant som vi tror kan intressera dig.

Vägen till hjälp med långvarig smärta

Karsten Ahlbeck kommer i filmerna berätta om hur vägen kan se ut.

Du är färdigutredd i vården för reumatisk sjukdom, men du upplever att du inte får tillräcklig hjälp med din smärta. Då kan det vara så att det är nu du ska söka hjälp hos en smärtklinik och få hjälp med en behandling som ser till dig och dina förutsättningar, behov och möjligheter. Det innebär mycket av eget arbete, och att ett team finns runt dig, och om inte det räcker så kan det även behövas läkemedel mot din smärta.

Definition

En allmän definition på smärta kan vara till hjälp. Så här definieras smärta av International Association for the Study of Pain (IASP, 2020): "Smärta definieras som en obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse förknippad med vävnadsskada, hot om vävnadsskada eller en upplevelse som kan liknas vid denna." (IASP, 2020)

Långvarig smärta definieras vanligen med ett tidsintervall, att man haft smärta mer än tre månader. Men viktigt i sammanhanget är att det är mer en definition som har att göra med hur man forskar och behovet att ha gränser i studier.

Den biopsykosociala modellen

För att bättre förstå och behandla långvarig smärta utgår man inom vården från den biopsykosociala modellen. Den är tänkt att fungera som en hjälp och ram för bedömning och behandling av kroppssjukdomar, psykisk ohälsa och sociala problem inte var för sig utan i deras samspel med varandra. 

Vad menas med långvarig smärta?

"Vi ser väldigt många olika sorters smärttyper hos de patienter som kommer. Den absolut vanligaste typen av smärta är långvarig smärta och därför tänkte jag ta några minuter och prata om det. Långvarig smärta kan också kallas för kronisk smärta eller akademiskt för nociplastisk smärta. Men jag gillar ordet långvarig smärta för att det låter faktiskt som att man kan göra någonting åt det även om den är långvarig." - Karsten Ahlbeck

När ska du söka hjälp?

Det viktigaste är att du är färdigutredd i din grundsjukdom, men att du känner att du inte får den hjälp du behöver för långvarig smärta. Och har du en reumatologisk sjukdom så är det viktigt att du har en diagnos och att läkemedelsbehandlingen (om du har en) ska ha kommit så långt det går.

Checklista till stöd för dig inför besök i sjukvården

Behandling - och vad du själv kan göra

"Vad kan jag göra själv? Man kan göra väldigt mycket själv.

Det första är egentligen förståelsen och nu låter det lite konstigt med det. Jag tar min erfarenhet av alla de jag träffat: Du är inte tokig." - Karsten Ahlbeck

Börja med en aktivitet du känner att du klarar av

Den absolut bästa medicinen vid långvarig smärta, som är visad i så många studier, är fysisk aktivitet. Gör som Karsten: börja med tå-övningar när du borstar tänderna, börja med 10 på morgonen och 10 på kvällen, öka succesivt.

Smärtan är verklig och du har lösningen i din hand

Vad du kan göra själv

Klicka på rubriken för att få råd och tips på vad du kan tänka på och göra själv.

Broschyren Fatigue och trötthet vid reumatisk sjukdom

Ladda ner eller läs online: Fatigue och trötthet vid reumatisk sjukdom

Den går även att beställa som tryckmaterial till självkostnadspris i vår nätbutik här: Fatigue och trötthet vid reumatisk sjukdom

Mer att lyssna på

Anke Samulowitz

Är det skillnad på smärta mellan kvinnor och män?

Nej, men stereotypa uppfattningar om hur män och kvinnor upplever och hanterar sin smärta kan leda till att de får olika bemötande, behandling och stöd av hälso- och sjukvården. 

Genusforskaren Anke Samulowitz föreläser om hur genusbias kan påverka vilket bemötande och vilken behandling personer med långvarig smärta får i hälso- och sjukvården. Hon beskriver även vad forskningen säger om vilken roll kvinnors respektive mäns sociala stöd spelar för långvarig smärta. Föreläsningen finns här: Webbinarium om genus och långvarig smärta

Mer om långvarig smärta

Kan kvarstående smärta undvikas genom tidig behandling av inflammation?
19 december 2024

Kan kvarstående smärta undvikas genom tidig behandling av inflammation?

Patienter med inflammatoriska led- och ryggsjukdomar kan ofta behandlas mycket framgångsrikt för sin inflammation.

Webbredaktör Louise Persson

Debatt - ”Kronisk smärta hindrar människor från att jobba och leva”
10 oktober 2024

Debatt - ”Kronisk smärta hindrar människor från att jobba och leva”

Långvarig smärta betyder inte bara att man har ont. Det kan också innebära att man tvingas välja bort jobb, studier, intressen och sociala aktiviteter – och att livsgnistan falnar.

Webbredaktör Louise Persson

”Våra fynd kan förklara hur fibromyalgi funkar”
3 juli 2024

”Våra fynd kan förklara hur fibromyalgi funkar”

Fibromyalgi ger upphov till långvarig smärta, men i dag finns varken tillförlitliga tester eller effektiv behandling. Det kan upptäckten av en specifik typ av antikroppar hos patienter med fibromyalgi ändra på.

Webbredaktör Julia Kmiecik

AI ska hjälpa till att behandla smärta
3 juli 2024

AI ska hjälpa till att behandla smärta

Långvarig smärta kan vara svår att komma till bukt med. Nu tar forskare hjälp av AI för att fler ska få behandling som hjälper mer effektivt.

Webbredaktör Julia Kmiecik

En ny app kan bidra till att fler kan jobba och må bra
21 december 2023

En ny app kan bidra till att fler kan jobba och må bra

I dag kan många människor med inflammatorisk ledsjukdom arbeta, tack vare ett tidigt omhändertagande, biologiska läkemedel och ett strukturerat vårdförlopp. Dock har 80 procent mer än en månads sjukfrånvaro per år.

Mer kunskap om det tidiga artrosförloppet kan ge bättre behandling
19 december 2023

Mer kunskap om det tidiga artrosförloppet kan ge bättre behandling

Många studier om artros har omfattat personer vars leder är så påverkade att det syns förändringar på röntgen. Andra studier har omfattat personer med artros orsakad av en skada.

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.

Hitta stöd