I delar av landet börjar nu vintern ge vika och snön smälta. Dags då att investera i ett par nya promenadskor för våren.

Mitt tips är att du besöker någon av de större skoleverantörerna inom sporthandeln och ber dem hjälpa dig med att ta fram ett antal olika skor att prova och välja mellan. Inte allt för sällan kan du samtidigt få hjälp med gånganalys. Här nedan ser du ett antal tips och tankar på hur du själv kan förbättra din fothälsa och vad du ska tänka lite extra på när du bland annat väljer skor. Så fantastiskt skönt det är att komma ur vinterskorna!

Val av skor

Välj skor med väl dämpad sula till exempel en löparsko eller promenadsko

Välj skor som är ”uppnästa” den främre delen av sulan är lätt rundad som en löparsko

Välj skor med rätt bredd för din fot samt stabil hälkappa ta hjälp i sko eller sportbutik

Iläggssulor
Det finns ett antal alternativ av sulor för att minska belastning på fötter både i form av mindre klack/halvsula eller hel sula. Ofta kan ett inlägg med en liten bula (pelott) under framfoten vara till nytta för att minska tryck och belastning på trampdynan. Ta gärna hjälp i sko eller sportbutik om du känner dig osäker. Det finns en uppsjö av alternativ i fysiska affärer eller via nätet.

Egenvård
Tvära friktioner (massage) med ”piggboll” eller tennisboll under foten någon minut morgon och kväll kan vara ett sätt att minska smärta/obehag. Att tejpa foten med kinesiotape kan också ge lindring. Flera stödbandage för fot och fotled finns att köpa på Apoteket, sportbutiker eller via nätet. Gå inte barfota inne, använd inneskor med någon form av hälkappa eller hälrem.

Gångförmåga och belastning
Försök att gå med lika belastning i båda dina fötter och med lika långa steg.
Ju mera du kan motverka hälta desto mindre risk för att du kompenserar och får ont någon annanstans så som i knä, höft eller rygg.

Träning och stretching
Att öka cirkulation, styrka och befintlig muskellängd är avgörande faktorer för att minska symtomen av smärta (se träningsövningar).
För att få resultat gäller det att träna regelbundet (helst dagligen) och hålla ut i flera veckor.
För att bygga muskler, öka muskelmassan får du räkna med att det tar runt 8-10 veckor.
Däremot kan du uppleva snabbare än så att du blir starkare. Orsaken är att din koordination mellan nerver och muskler blivit bättre. Träning ger färdighet!

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.