Elin tipsar - Vila dig i form
Så det är faktiskt mera sant än du anar, förutsatt att du varit fysiskt aktiv dessförinnan. Återhämtning efter träning är nämligen avgörande för att din kropp ska kunna reparera och återuppbygga dina muskler efter ditt träningspass. Det betyder inte passivitet men viktiga steg att ta efter träning.
Återhämtning är viktigt för alla men kanske extra viktigt om man lever med en reumatisk sjukdom. Behöver man då bara ligga på sofflocket vid återhämtning? Inte alls. Jag förordar ”aktiv vila” vilket betyder att du till exempel gör dina rörelseövningar, tar en promenad eller går och simmar som aktiviteter mellan dina ”tyngre” pass av fysisk aktivitet och träning.
Hur lång återhämtning du behöver beror på hur vältränad du är och vilken typ av fysisk aktivitet och träning du gör. För en viss aktivitet kanske du bara behöver ta det lite lugnare resten av dagen medan vid en annan tyngre/intensivare aktivitet kan du behöva både en och två dagars återhämtning innan nästa pass. Ålder spelar också in, med stigande ålder behöver vi generellt längre tid för återhämtning.
Du som lever med reumatisk sjukdom har säkert erfarenhet av att återhämtningen tar lite längre tid efter att du varit fysiskt aktiv i jämförelse mot innan du blev sjuk. Likaså om din sjukdomsaktivitet är högre. Ibland sätts tålamodet på prov, men håll ut!
Detta hjälper dig att minska risken för skador och överbelastning och att du får ut mera av din träning.
Elin om återhämtning
- Lyssna på kroppen: Det är viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler och anpassa träningen efter dagsformen. Om du känner smärta eller extrem trötthet, kan det vara bra att ta en paus eller minska intensiteten.
- Vila och sömn: Tillräcklig vila och god sömn är avgörande för återhämtningen.
- Sömn hjälper kroppen att reparera och bygga upp muskler och leder som belastats under träningen.
- Rörlighetsövningar: Att utföra rörlighetsövningar kan hjälpa till att minska stelhet och förbättra ledrörligheten. Dessa övningar bör göras dagligen, även under återhämtningsperioder.
- Kyla och värme: Användning av kyla (t.ex. ispack) kan minska inflammation och smärta efter träning, medan värme (t.ex. värmedynor) kan hjälpa till att slappna av spända muskler.
- Vätska och näring: Att dricka tillräckligt med vatten och äta en balanserad kost rik på näringsämnen stödjer kroppens återhämtningsprocess. Protein är särskilt viktigt för muskelreparation.
- Gradvis ökning av träning: Börja med låg intensitet och öka gradvis för att undvika överbelastning. Detta hjälper kroppen att anpassa sig och minskar risken för skador.
- Professionell vägledning: Att konsultera en fysioterapeut eller annan specialist kan vara till stor hjälp för att få ett anpassat träningsprogram och råd om återhämtning.
Träningstips för återhämtning
Din hälsa
Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på vår webb för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra. Om du är friskvårdsledare hittar du dessutom ett stort bibliotek med material som fungerar för grupper.
Välkommen!