Behovet av lättöppnade förpackningar
Minst 1,5 miljoner människor i Sverige har konstaterad nedsatt handfunktion.
Det gör vi för att få företag att ta fram förpackningar och produkter som kan hanteras även av människor med nedsatt handfunktion. Vi vet att våra medlemmar har stora problem med bland annat förpackningar.
Vår certifiering, Easy to use, är baserat på hanteringstester av förpackningar och produkter med personer som har nedsatt handfunktion. Metoden är vetenskapligt granskad och publicerad.
Den bygger på att 20 personer med diagnostiserad nedsatt handfunktion genomför varje hanteringsmoment hos den aktuella förpackningen eller produkten. De bedömer hur det var att utföra momentet på en 6-gradig skala från “Kan inte genomföra momentet”, “Mycket svårt”, “Ganska svårt”, Varken svårt eller lätt” Ganska lätt” och "Mycket lätt”.
De bedömer också sina funktioner i händerna och sin förmåga att använda de vanligaste greppen. Resultaten från handbedömningarna kalibrerar vi mot en referensgrupp på över 100 personer med nedsatt handfunktion.
Är snittet av den aktuella testgruppen bättre i händerna än referensgruppen sänker vi deras bedömning av förpackningen motsvarande och om de är sämre höjer vi i stället. Därför blir det i princip alltid referensgruppen som bedömer och därmed rättvist mellan olika testomgångar.
För att testresultatet ska bli tillförlitligt kalibreras testgruppens gemensamma bedömning av produkten i fråga mot en referensgrupp på över hundra personer med samma typ av funktionsnedsättning. För att vi ska certifiera till exempel en förpackning måste alla hanteringsmoment i resultatet nå “Varken eller" eller lättare.
Det är EU som har bestämt att korkar på dryckesförpackningar upp till 3 liter ska ha fastsatt lock/kork. Vi har bara testat eller godkänt fem sådana korkar. Det var bara ett företag som hörde av sig och ville ha hjälp med att göra de nya hanterbara för människor med nedsatt handfunktion. Vi har enbart kunna godkänna dessa förpackningar med godkända fastsatta korkar.
https://reumatiker.se/blogg/fler-av-tetra-paks-nya-forpackningar-godkanda-av-reumatikerforbundet
Det finns lätta och svåra både bland fastsatta och lösa korkar. De fastsatta korkarna är generellt inte svårare än de lösa. Skillnaden är att vi har öppnat så många lösa korkar att händerna vet hur de ska göra. För att få upp de fastsatta behöver vi ändra vårt beteende och det kommer att ta ett tag att vänja sig.
Vad som avgör om en kork är svår eller lätt att öppna är dess diameter, höjd och hur räfflorna är utformade. Med större diameter får man en bättre hävstångseffekt. Högre korkar ger större anläggningsyta mot händerna och medger andra grepp än nyckelgreppet. Täta vassa och grunda räfflor ger sämre friktion än glesare och större. Om räfflorna är vassa sa kan de bli som en hyvel som skadar skinnet hos dem som är svaga i greppen.
En annan sak som avgör hur lätt det är att öppna korkarna är hur många bryggor det finns mellan korken och ringen under den samt hur tjocka dessa bryggor är. Ju fler och ju tjockare bryggor desto mer kraft behövs.
Vi har tagit fram en märkning av flera skäl. Dels vill vi att människor med behov av till exempel lättöppnade förpackningar ska kunna hitta förpackningar som går att öppna även för människor med nedsatt handfunktion. Vi vill också ge en möjlighet till företag som anstränger sig och tar fram bra produkter att kunna tala om det för sina kunder.
Vi tar i dag betalt av företagen för de kostnader vi har i samband med Easy to use testerna som genomförs av vår samarbetspartner. Företagen som fått förpackningar eller produkter godkända och certifierade som Easy to use kan välja att märka dem.
Pengarna används till att bearbeta företag får att förmå dem att ta fram produkter och förpackningar som kan öppnas och hanteras av alla. För att företagen ska lägga resurser på att ta fram bra lösningar och så att konsumenterna ska kunna välja förpackningar de kan öppna så krävs en hel del jobb när det gäller marknadsföring och kommunikationsarbete. Det använder vi också pengarna till.
Eventuellt överskott går tillbaka till Reumatikerförbundets arbete för att förbättra livet för människor med reumatisk sjukdom. Det gör vi till exempel genom att finansiera forskning, sprida kunskap, bedriva opinionsbildning och stötta lokala reumatikerföreningar.
Problemet med många förpackningar är att designern har varit för mycket koreograf när hen har utformat dem. Ofta finns bara ett grepp som fungerar. Om man har nedsatt funktion i det greppet är man utestängd. Därför bör man erbjuda så många olika sätt att greppa både förpackningen och öppningsanordningen som möjligt.
Det är helt klart en utmaning att ta fram en barnsäker förpackning som kan öppnas av människor med nedsatt handfunktion. Men det är inte omöjligt. De vanligaste metoderna för att skapa barnsäkra skruvlock är att man antingen ska trycka ner det eller klämma ihop det från sidorna samtidigt som man vrider locket.
Generellt är barnsäkerhetslösningen där man trycker ner locket, samtidigt som man vrider, lättare att hantera än varianten där man ska klämma ihop locket. Det beror på att man kan placera flaskan eller burken på ett bord och lägga på sin kroppstyngd medan man koncentrerar sig på vridandet. Hur mycket kraft som behövs för att trycka ner och hur lång sträcka man behöver vrida med locket nedtryckt avgör hur svårt det är.
När det gäller barnsäkra förpackningar där man ska trycka ihop locket från sidorna så beror svårighetsgraden på hur mjuk korkens plast är, hur stora greppytor man får och vilken friktion de erbjuder. Om locket är lågt eller hårt kan det krävas mycket kraft för att trycka ihop det.
Man behöver utgå från de strängaste kravställarnas behov och förutsättningar. När det gäller förpackningars öppningsbarhet är detta människor med nedsatt handfunktion. När det gäller hur förpackningar kommunicerar så är det andra grupper som till exempel personer med nedsatt syn, som har svårt att läsa svenska, eller som har nedsatt kognitiv förmåga.
Hur borde förpackningar vara utformade för att kunna öppnas av reumatiker?
• Det bör krävas så lite kraft som möjligt
• Erbjuda alternativ till precisionsgrepp
• Ha en form som “fastnar” i handen (t.e.x. inte cirkulär form till en cirkulär öppningsrörelse)
• Inga vassa kanter i greppområdena
• Inga dubbelförslutningar
• Inte kräva god koordinationsförmåga
Minst 1,5 miljoner människor i Sverige har konstaterad nedsatt handfunktion.
Testa era förpackningar eller produkter och få dem godkända och certifierade som Easy to use.
Om produkten är funktionell och lätt att använda för personer med nedsatt handfunktion är den generellt sett bra för alla konsumenter.
Du ska inte behöva be om hjälp eller för den delen skada dig för att öppna en förpackning.
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om Easy to use och hur det går till att certifieras.
Vi planerar att ta fram en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use. Läs mer!
Här listar vi produkter som testats och certifierats som Easy to use av Reumatikerförbundet.
E-post: Kristina Heilborn