För dig som har en reumatisk sjukdom

De reumatiska sjukdomarna är många och komplexa och har stora likheter med varandra. Men det är också stora skillnader och det finns ingen universallösning för hur du ska leva ditt liv med sjukdomen.

Reumatiska sjukdomar kan drabba människor i alla åldrar. Det är en stor omställning att få en diagnos och för de flesta är det också rätt förvirrande i början och det väcks många frågor. 

För de flesta av oss är livet med reumatismen en livslång resa där man alltid kan lära sig något nytt. Anhöriga, vänner och arbetsgivare behöver också ta reda på vilka omständigheter och förutsättningar som blir viktiga för någon som lever med en reumatisk sjukdom.

Du är inte ensam. Det finns drygt en miljon andra svenskar som har någon form av reumatisk sjukdom. Men det känns kanske ensamt i vardagen. De flesta runt omkring dig förstår inte hur det känns att leva med reumatismen. De är kanske förstående och inkännande men de VET inte. Det är därför vi har ett Reumatikerförbund. För att vi ibland behöver andra som också verkligen vet. Som kan ge oss råd och stöd utifrån en gemensam förståelse.

Och ibland är det vi som ger råd och stöd åt andra. I Reumatikerförbundet kan du växa i det gemensamma arbetet att skapa ett bra liv för alla reumatiker, vare sig du jobbar som förtroendevald eller delar din erfarenhet med andra. Vi gör alla en resa tillsammans och finns till för varandra.

Föreningslivet finns i hela landet. Som medlem i en förening kan du vara med i träningsgrupper, gå på föredrag och delta i aktiviteter som främjar din hälsa och kunskap. Ta reda på vad som händer i din förening!

Vill du bara ha tillgång till intressanta reportage och artiklar så finns vår prisbelönta medlemstidning Reumatikervärlden. Den dimper ner i brevlådan sex gånger om året med 52 välfyllda sidor om inspirerande människoöden, senaste nytt om forskningen och mycket annat.

Med ca 40 000 medlemmar från 2 till 102 år är Reumatikerförbundet Sveriges största patientorganisation.

Att leva med en reumatisk sjukdom

Du undrar säkert hur det är för andra i din situation. Här nedan kan du läsa andra som berättar om att leva med en reumatisk sjukdom. Du hittar alla berättelserna samlade på denna sida: Min berättelse

Att få en reumatisk sjukdom påverkar hela livet – från ekonomi till själsliv. Det finns också mycket du kan göra själv för att må bättre i vardagen. 

Här kan du se filmen Sjukdomar i rörelseorganen.

Min berättelse

Läs fler berättelser: Min berättelse

Dina rättigheter

Vägledning för dig som har en reumatisk sjukdom och behöver veta mer om dina rättigheter och vart du vänder dig.

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.

Hitta stöd