Vårt forskningsarbete
Vi stöder forskning som syftar till att minska sjukligheten i reumatiska sjukdomar och som ökar livskvaliteten hos personer med reumatisk sjukdom. Förbundet stöder också forskning som syftar till att förebygga reumatisk sjukdom.
På Reumatikerförbundet handlägger man ansökningar från forskare för bidrag till olika forskningsprojekt.
Reumatikerförbundet representeras i olika sammanhang som rör forskning, till exempel som deltagare i utredningar och utvecklingsprojekt.
Vetenskapliga nämnden
Vetenskapliga nämnden granskar alla ansökningar om forskningsanslag och lämnar förslag till förbundsstyrelsen om hur medlen ska fördelas. Vetenskapliga nämnden granskar också forskningsredovisningarna.
Granskningsrådet
Granskningsrådet är en grupp forskningspartners som har en rådgivande roll till Vetenskapliga nämnden i utdelningen av forskningsanslag.
Forskningsrådet
Forskningsrådet är rådgivande till Reumatikerförbundets förbundsstyrelse. Där diskuteras långsiktiga och strategiska forskningsfrågor, till exempel hur beslutsfattare ska påverkas, samarbete med forskningsfinansiärer och insamling av pengar till Reumatikerförbundet.
Framtidens Reumatologi
Reumatikerförbundet samarbetar med Region Stockholm, Karolinska institutet, Uppsala universitet och Omda health analytics inom en innovationsmiljö finansierad av Vinnova. Målet är att radikalt förändra vården av reumatiska sjukdomar från alltför sen upptäckt och ofta livslång behandling till tidig diagnostik, botande behandling och prevention. Läs mer
Aktuellt om forskning
Vaccin mot reumatoid artrit kan revolutionera vården
Tänk om man kunde vaccinera sig mot reumatoid artrit, RA, och tänk om samma vaccin kunde användas vid behandling av redan etablerad sjukdom – visst låter det som en dröm. Men om forskare vid Karolinska Institutet lyckas med sitt projekt är det en dröm som kan bli verklighet.
Många har fortsatt god arbetsförmåga trots ledgångsreumatism
Att reumatoid artrit, RA, påverkar hälsan och välbefinnandet är väl känt, men vad kostar det i rena pengar att ha diagnosen? En forskargrupp vid Karolinska Institutet samkör nu olika register för att ta reda på hur arbetslivet och därmed inkomsterna kan påverkas vid ledgångsreumatism.
Artritsjukdomar ger samma symtom men påverkar vardagslivet på olika sätt
Reumatoid artrit, RA, och psoriasisartrit, PsA, är vanliga reumatiska sjukdomar med flera gemensamma drag. Båda har exempelvis återkommande skov med artriter, som ger problem med smärta och sämre livskvalitet. Sjukdomarna skiljer sig dock beträffande bakomliggande sjukdomsmekanismer.