Dörren öppnas för nya läkemedel mot fibromyalgi
Fibromyalgi (FM) är en vanlig orsak till svår, generaliserad smärta. Objektiva diagnostiska test och effektiva behandlingar saknas. Ett samarbete mellan flera forskargrupper, bland annat Eva Koseks och Camilla Svenssons på Karolinska Institutet, har nyligen visat att en viss sorts antikroppar från fibromyalgipatienter utlöste ett fibromyalgiliknande tillstånd hos möss. Antikropparna medförde en ökad aktivering av smärtnerver hos mössen, vilket innebar att mössen blev känsligare för tryck och temperatur.
Vår nya kliniska studie ska undersöka sambandet mellan dessa fibromyalgiassocierade antikroppar och symtom respektive sjukdomsförändringar hos patienter med fibromyalgi, förklarar Eva Kosek. I studien ska koncentrationerna av fibromyalgiassocierade antikroppar analyseras hos fibromyalgipatienter respektive friska. Inom fibromyalgi-gruppen ska de bland annat relateras till smärtintensitet, smärtkänslighet och sjukdomens svårighetsgrad.
Nytta för patienten
Eva Kosek menar att projektet har förutsättningar att helt förändra vårdens syn på fibromyalgi. På kort sikt skulle specifika fibromyalgiassocierade antikroppar möjliggöra utveckling av objektiva diagnostiska test för fibromyalgi och därmed individualiserad behandling och uppföljning.
Vad betyder Reumatikerförbundets stöd för dig i din forskning?
Det som betyder allra mest är att Reumatikerförbundet står bakom projektet. Det visar att förbundet tycker att vår forskning är viktig. Men det innebär också att det är lättare att rekrytera patienter och att nå ut med forskningsresultat. Sedan tycker jag att förbundet är väldigt hjälpsamt i många avseenden, till exempel när det gäller att hitta forskningspartners.
Eva Kosek
Titel: Professor i smärtforskning vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet.
Forskning: Betydelsen av autoreaktiva antikroppar för smärta vid fibromyalgia.
Anslag: 75 000 kr
Drivkraft: Min drivkraft är nyfikenheten och att försöka förstå avgörande mekanismer. Det ger kunskap som kan komma till användning på något sätt – men inte alltid så som man hade trott. Sedan jobbar jag kliniskt med människor med fibromyalgi och vill så klart hjälpa dem. Det finns begränsade möjligheter till det i dag.