Träning för dig med systemisk skleros

Har du systemisk skleros och behöver hjälp med hur du kan träna?

Då har du kommit till en sida som ger dig mycket! Här hittar du ett video-bibliotek med övningar som är anpassade för dig som lever med systemisk skleros. Programmen är framtagna av Henrik Pettersson, Specialistsjukgymnast, Med Dr, verksam vid Medicinsk enhet Arbetsterapi och Fysioterapi, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, samt, Institutionen för Medicin Solna, Karolinska Institutet. 

Innan du börjar med träningsfilmerna, som finns länkade längre ned på sidan, gå gärna igenom introduktionsfilmerna och fördjupningsfilmerna. Henrik berättar och tipsar om hur du på bästa sätt börjar träna, vad du bör tänka på och fundera igenom särskilt för att du har systemisk skleros. Du får bra tips och råd redan innan du tar dig an träningen.

Du kan även ladda ner filmerna till din dator eller till din mobil för att se även om du inte är uppkopplad. Alla filmerna är textade, du klickar på knappen CC som finns längs ned till höger på filmerna.

En del av filmerna på denna sida är indelade i kapitel. Du kan klicka på symbolen för kapitel till höger om CC-knappen.

Välkommen

Introduktion

Här berättar Henrik Petterson om sin bakgrund som sjukgymnast och om sin forskning. Du får också en introduktion om hur filmerna kan ses och användas.

Om du är nyfiken på Henriks avhandling så finns den att läsa här: Physical function, physical activity and quality of life in systemic sclerosis (2019) I studien deltog Reumatikerförbundets forskningspartner Monica Holmner (styrelseledamot i Förbundets styrelse).

När du har fått en diagnos - vad kan du göra nu?

Här får du råd av Henrik som tipsar och visar hur du kan använda en tränings- och må bra-dagbok som är till stor hjälp, inte bara för att komma igång utan för att faktiskt upptäcka mer om dig själv och hur du bäst mår bra och vad som inte fungerar så bra. Henrik berättar också om vad 24-timmarsregeln är och hur viktigt det är att tänka att det inte bara handlar om träning, all fysisk aktivitet påverkar på både gott och ont, lär dig att tänka efter så att du också kan bereda tid för sådant som fyller dig med glädje men som också tar på krafterna.

Filmen innehåller fem kapitel.

  1. Inledning - vad gör jag nu?
  2. Hur börjar man?
  3. Allt är bättre än ingenting
  4. Tränings- och må bra-dagbok
  5. 24-timmarsregeln

Fördjupa dig om träning och fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet och träning innehåller följande sex kapitel:

  1. Vad är fysisk aktivitet och träning?
  2. Konditionsträning och styrketräning
  3. Vikten att stretcha
  4. Rekommendationer
  5. Uppvärmning och nedvarvning (viktigt)
  6. Varför du ska börja försiktigt

Råd och rekommendationer vid vissa medicinska problem och besvär

Vad kan du tänka på om du har t ex Raynauds fenomen, undrar du det hur fungerar att träna med syrgas, och hur kan du planera och göra det lättare när du har fatigue (övervädigande trötthet)?

Filmen innehåller fem kapitel:

  1. Raynauds
  2. Lungpåverkan
  3. Andningspåverkan
  4. Reflux
  5. Fatigue

Tränings- och aktivitetshjälpmedel

Det finns hjälp att få och det finns trix att tillgå. Här går Henrik igenom de vanligaste hjälpmedlena som är dig till stöd när du tränar eller ska röra dig.

Filmen tar upp de viktigaste i fyra kapitel:

  1. Träningshandskar
  2. Hjälp med handleder, händer och fötter
  3. Gåstavar
  4. Rullator

Träningsfilmer

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.