Hem » Om oss » Vår organisation och verksamhet » Samarbeten » Reuma Utveckling AB » Lättöppnat och lätthanterligt

Lättöppnat och lätthanterligt

Varför ska det vara krångligt att öppna ett kaffepaket, få av locket på en syltburk eller öppna en medicinburk? För den som dessutom är reumatiker, har ont och svag handstyrka, kan förpackningar bli ett stor hinder i vardagen. Genomtänkt förpackningsdesign bidrar till att lösa problem och höja livskvaliteten för många människor.

Sedan 2003 har Reumatikerförbundet erbjudit företag att testa sina förpackningar och produkter och få dem godkända av oss. Företag som Tetra Pak, Ecolean och Essity är några av de företag som inser hur viktigt det är med produkter som kan användas av alla. Vi vill inspirera fler företag att erbjuda konsumenter lättöppnade förpackningar och lätthanterliga produkter. Människor ska inte behöva be om hjälp att få upp förpackningar eller använda tillhyggen för att komma åt innehållet i en produkt.

Omkring 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt handfunktion, och många av dem har det på grund av en reumatisk sjukdom. Även om det är viktigast för människor med nedsatt handfunktion att produkterna är lätta att hantera gynnar det alla konsumenter, och produkternas och förpackningarnas utformning blir då en konkurrensfaktor för företagen.

Genom så kallade brukarpaneler kan vi hjälpa företag att få testa sina produkters hanterbarhet. Det innebär helt enkelt att produkterna testas av människor som har nedsatt handfunktion. Om den testade produkten uppnår godkänd nivå får uppdragsgivaren i sin framtida marknadskommunikation för den testade produkten använda sig av begreppet ”Godkänd av Reumatikerförbundet”.


Brukarpanelen testar förpackningar

Testning av olika produkter. Paneldeltagarna har en laptop med ett formulär där de skriver ner sina omdömen med flera variabler på förpackningens design och dess hanterbarhet. Hur lätt eller svårt är det att öppna och komma åt innehållet? För att bli godkända så ska produkterna vara lätta att öppna, använda, återförsluta och fälla ihop för återvinning.


Varför är det här så viktigt?

PRO:s matkasse testades i november 2019, då fick vi en liten platsstund med Lena Lorentzen . Hon är professor i industriell design vid Mittuniversitetet och är den som handleder och genomför våra tester. Här berättar hon om varför det är så viktigt med lättöppnade och lätthanterliga förpackningar och hur testerna går till.Är ni som företag intresserade av hur hanterbara era produktförpackningar är?

Hanterbarheten är en mycket viktig faktor vid utformningen av en produkt. Den är avgörande för om en kund blir nöjd med köpet. Om produkten är funktionell och lätt att använda för personer med nedsatt handfunktion är den bra för alla.

Vi välkomnar företag som vill testa och få sina produkter godkända av Reumatikerförbundet. Det gäller alla typer av produkter och förpackningar. Metoden för bedömning av förpackningar har idag utvecklats till att bedöma hanterbarhet av alla typer av produkter.

Mer information om förpackningstester kontakta Kristina Heilborn 08 505 805 28 eller e-post: [email protected]


Material att ladda ner och läsa

Läs mer om det som kallas för Design för alla-testet på denna länk: Design för alla