Adult Stills sjukdom
Adult Stills sjukdom kännetecknas av dagliga febertoppar under en längre period, samt led- och muskelsmärta, trötthet och millimeterstora rosa utslag över mage, överarmar och lår.
Läs mer
Läs mer
Ankyloserande spondylit (AS)
Ankyloserande spondylit (AS), tidigare kallad Bechterews sjukdom och pelvospondylit, är en inflammatorisk sjukdom i bäcken- och ryggleder som drabbar ungefär 0,5 procent av befolkningen.
Läs mer
Läs mer
Antifosfolipidsyndromet (APS)
Antifosfolipidsyndromet (APS) är en sjukdom som oftast är kopplad till en annan reumatisk sjukdom som SLE, reumatoid artrit, systemisk skleros, temporalarterit med fler.
Läs mer
Läs mer
Centrala nervsystemsvaskuliter (CNS-vaskuliter)
CNS-vaskuliter innebär inflammation i blodkärlen i det centrala nervsystemet (CNS). Det är framför allt hjärnan som drabbas.
Läs mer
Läs mer
Churg-Strauss syndrom
Allergisk granulomatos, Churg-Strauss syndrom eller eosinofil granulomatös vaskulit är en ovanlig sjukdom med astma och allergisk snuva som typiska symtom.
Läs mer
Läs mer
Dercums sjukdom
Adiposa dolorosa, Dercums sjukdom, är en ovanlig sjukdom som ger upphov till smärta hos den person som drabbas. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor och den är kopplad till övervikt.
Läs mer
Läs mer
Ehlers-Danlos syndrom (EDS)
Det finns sjukdomar med reumatiska manifestationer som kan vara tecken på en reumatisk sjukdom men behöver inte vara det. Ehlers-Danlos syndrom, EDS, är en bindvävssjukdom.
Läs mer
Läs mer
Fibromyalgi
Fibromyalgi är en livslång sjukdom som oftast drabbar kvinnor. Symtom på sjukdomen är smärta i kroppens mjuka delar, men även onormal trötthet och tarmproblem är vanliga.
Läs mer
Läs mer
Granulomatös polyangit (GPA)
GPA, tidigare kallad Wegeners granulomatos, är en sällsynt sjukdom. Typiska tecken är bland annat en långdragen infektion i luftvägarna som inte ger med sig trots behandling.
Läs mer
Läs mer
Henoch-Schönlein purpura
Henoch-Schönlein purpura drabbar framförallt barn och ungdomar. Typiska symtom är små upphöjda blåmärken (purpura), inflammation i knä- och fotleder, magsmärtor och blödning från tarmen.
Läs mer
Läs mer
Infektiös artrit
Infektiös artrit innebär att en led infekterats av mikroorganismer (bakterier, virus, svamp eller parasiter).
Läs mer
Läs mer
Jättecellsarterit
Jättecellsarterit är uppdelat i två sjukdomstillstånd, polymyalgia reumatika (PMR) och temporalarterit (TA). PMR och TA kan förekomma var för sig eller tillsammans.
Läs mer
Läs mer
Juvenil idiopatisk artrit (JIA)
Varje år insjuknar drygt 200 barn i juvenil idiopatisk artrit (JIA) som även kallas för barnreumatism.
Läs mer
Läs mer
Kawasakis sjukdom
Kawasakis sjukdom drabbar främst små barn. Sjukdomen ger hög feber, kramper och hudutslag. Akut finns det risk för inflammation i hjärtat.
Läs mer
Läs mer
Kryoglobulinemisk vaskulit
Kryoglobulinemisk vaskulit ger små upphöjda blåmärken i kombination med ledvärk, förstorad lever och mjälte samt Raynauds fenomen. Sjukdomen behandlas i första hand med kortison.
Läs mer
Läs mer
Kutan leukocytoklastisk vaskulit
Allergisk vaskulit, kutan leukocytoklastisk vaskulit är ett tillstånd som i högre grad drabbar personer med reumatisk sjukdom. Symtom uppkommer ofta som en läkemedelsreaktion med millimeterstora, punktformiga hudblödningar eller blåmärken, framför allt på underbenen som
Läs mer
Läs mer
Mikroskopisk polyangit (MPO)
Mikroskopisk polyangit angriper de små blodkärlen i framför allt njure och lunga. Utan behandlig förstörs njurarna snabbt. MPO kan också ge led- och muskelvärk.
Läs mer
Läs mer
Mixed connective tissue disease (MCTD)
MCTD är en bindvävssjukdom som ger varierande symtom. Vanligast är ledvärk, artrit, muskelvärk och muskelinflammation.
Läs mer
Läs mer
Myofasciellt smärtsyndrom
Myofaciellt smärtsyndrom är en form av fibromyalgi som drabbar en del av kroppen. I den drabbade kroppsdelen känns molande smärta med utstrålning och pirrningar. Behandlingen består av smärtlindring och sjukgymnastik.
Läs mer
Läs mer
Osteoporos
Osteoporos eller benskörhet är en mycket vanlig sjukdom. I Sverige räknas osteoporos inte till de reumatiska sjukdomarna, men sjukdomen är överrepresenterad hos reumatiker, framför allt hos dem med inflammatorisk sjukdom.
Läs mer
Läs mer
Polyarteritis nodosa (PAN)
Polyarteritis nodosa (PAN), som också kallas panarteritis nodosa, periarteritis nodosa, är en ovanlig sjukdom som ger kärlförträngningar.
Läs mer
Läs mer
Psoriasisartrit
Psoriasisartrit (PsA) är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom med kopplingar till sjukdomen psoriasis. Man uppskattar att ungefär 40 procent av alla som har diagnosen psoriasis även får ont i lederna.
Läs mer
Läs mer
Pyrofosfatartrit
Pyrofosfatartrit, även kallad pseudogikt, är en form av kristallartrit och ger upphov till inflammation och pyrofosfatkristaller i någon av de större lederna.
Läs mer
Läs mer
Reaktiv artrit
Reaktiv artrit är en ledinflammation som uppstår efter en bakterieinfektion. Förutom leder kan även hud, slemhinnor och ögon drabbas. Behandlingen består i att lindra symtomen genom antiinflammatoriska läkemedel och sjukgymnastik.
Läs mer
Läs mer
Reumatisk feber
Reumatisk feber kan uppstå efter en halsinfektion med streptokocker. Symtom är feber och artrit i flera leder. Reumatisk feber är nu mycket ovanlig i Sverige eftersom bakterieinfektioner behandlas med antibiotika.
Läs mer
Läs mer
Reumatiska sjukdomar – en översikt
Reumatism är ett samlingsnamn för ett 80-tal diagnoser och ännu fler sjukdomstillstånd. I Sverige är cirka 1 miljon människor drabbade av en reumatisk sjukdom.
Läs mer
Läs mer
Reumatoid artrit (RA)
Reumatoid artrit (RA), även kallad ledgångsreumatism, är en inflammatorisk sjukdom där kroppens immunförsvar blir överaktiverat och angriper lederna men inflammationen kan uppstå även i andra organ som t ex blodkärl och lungor.
Läs mer
Läs mer
Sjögrens syndrom
Vid Sjögrens syndrom (SS) är körtlar i kroppen inflammerade vilket kan ge en mängd olika symtom. Huvudsymtomen är muntorrhet, torra ögon och kronisk trötthet. Den behandling som finns är symtomdämpande.
Läs mer
Läs mer
Systemisk lupus erythematosus (SLE)
SLE är en sjukdom som främst drabbar kvinnor och insjuknandet sker ofta redan före klimakteriet. Diskoid lupus kan vara en del av SLE, eller så kallade diskoida utslag.
Läs mer
Läs mer
Systemisk skleros
Systemisk skleros, även kallad sklerodermi, är en ovanlig autoimmun sjukdom med försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion med ärrbildning både i hud och i inre organ.
Läs mer
Läs mer
Takayasus arterit
Takayasus arterit innebär inflammation i stora kroppspulsådern, vilket ger försämrat blodflöde. Inflammationen leder till att kärlen blir trängre och att blodflödet försämras.
Läs mer
Läs mer
Vaskuliter
Vaskulit betyder inflammation i blodkärl. Vaskuliter är en reumatisk sjukdom som angriper kroppens blodkärl. Det finns flera olika diagnoser som tillhör vaskulitsjukdomarna.
Läs mer
Läs mer