Hem » diagnoser » Kostokondrit

Kostokondrit

Vem drabbas

Sjukdomen drabbar oftast i övrigt friska personer och är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Personer med ankyloserande spondylit (tidigare kallad Bechterews sjukdom), psoriasisartrit, reumatoid artrit (RA, ledgångsreumatism) och JIA (juvenil idiopatisk artrit, barnreumatism), löper större risk att drabbas av kostokondrit.

Symtom

Detta är ett tillstånd som utmärks av smärta på framsidan av bröstkorgen. Smärtan, som ofta kommer akut, varierar med andningen och blir sämre vid ansträngning. Orsaken är en inflammation i det brosk som förbinder revben och bröstben (se bild) och oftast är det ömt just över brosket. Om två eller flera brosk är inflammerade samtidigt utan att vara svullna kallas det kostokondrit. Om brosken dessutom är svullet kallas det Tietzes syndrom.

Behandling

Antiinflammatoriska läkemedel används för att minska smärtan. Om smärtan inte viker kan injektion med en blandning av kortison och lokalbedövningsmedel prövas.

Mer information

Kostokondrit/Tietzes syndrom tillhör de mjukdelsreumatiska sjukdomarna.

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se